Direct naar artikelinhoud
Ramadan

Zuhal Demir ‘bezorgd’ over Stubru-programma over ramadan

Zuhal Demir.Beeld Tim Dirven

Vanaf dinsdag presenteren Rachid, Mous en Youssef Lamrabet, drie Belgisch-Marokkaanse broers, vijf weken lang op Studio Brussel ‘Ramadamadingdong’, een entertainmentprogramma ‘over hoe moslims de ramadan in België beleven’. N-VA-politica Zuhal Demir is alvast geen fan van het idee. In een lang bericht op Facebook beschrijft ze wat er volgens haar verkeerd is met een ‘luchtig programma over de ramadan’.

“Het is geen politiek of religieus programma”, klinkt het bij Studio Brussel, maar een neutrale show over de ramadan als bekend cultureel gegeven. Het is net die neutraliteit waarmee Zuhal Demir het moeilijk heeft. “Het lijkt wel alsof iedereen het wel over de ramadan wil hebben, maar niemand waar het echt over gaat: een geloofsbeleving in een godsdienst die mensen wil bekeren en zware beperkingen oplegt. Een godsdienst die worstelt met gelijke rechten voor holebi’s, gelijkheid van man en vrouw, de evolutie van de wetenschap...”, schrijft de N-VA-politica op Facebook.

De ramadan is “een uiting van hoe een religie, de islam, het maatschappelijk leven wil controleren en domineren. Dat moet een bron van diepe bezorgdheid zijn”, aldus Demir.