Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Voorstel Reynders: ‘Laat werknemer kiezen, salariswagen of salarishuis’

MR-vicepremier Didier ReyndersBeeld Photo News

MR-vicepremier Didier Reynders lanceert een opmerkelijk voorstel om de files te verminderen. ‘Laat werknemers de keuze: een salariswagen, een mobiliteitsbudget of een tegemoetkoming van de baas in de hypotheek van je woning, als je dichter bij je werk gaat wonen’, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Met MR wordt het fiscale gunstregime op de salariswagens niet afgeschaft: dat maakt de Brusselse kopman van de Franstalige liberalen duidelijk in een interview met Het Laatste Nieuws. “Wat de groenen voorstellen, is gewoon loonbeslag. Ook wij willen meer mensen uit de file krijgen, maar dan moet je gedrag niet bestraffen, maar stimuleren. We hebben met de federale regering al de eerste stappen gezet met 'cash for car' en het mobiliteitsbudget. MR wil daarop verdergaan met een woonbudget.”

Concreet stelt Reynders voor dat bedrijven de mogelijkheid krijgen om op een fiscaal vriendelijke manier tussen te komen in de hypotheek van werknemers die dichter bij het werk komen wonen. “Jonge mensen die in grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent werken, kunnen er vaak niet wonen omdat huizen en flats er zo duur zijn. Mochten ze er wel wonen, dan zouden er veel minder files zijn.”

Ook Groen laat in haar programma de mogelijkheid open voor een woonbudget. Over de modaliteiten laat Reynders zich nog niet uit. De Confederatie Bouw juicht het idee toe. “Met het woonbudget kunnen werknemers duurzaam bouwen of renoveren.”