Bondskanselier Sebastian Kurz.
Volledig scherm
Bondskanselier Sebastian Kurz. © REUTERS

Premier van Oostenrijk heeft genoeg van FPÖ: “De nieuwe verkiezingen zijn geen wens maar noodzaak”

Na het uiteenvallen van de coalitie tussen de ÖVP en de FPÖ zullen de Oostenrijkers begin september een nieuw parlement kiezen. Dat kondigde de bondspresident Alexander Van der Bellen na gesprekken met bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP). Het land moet het vertrouwen in de politiek zo snel mogelijk herstellen, aldus Van der Bellen. Een gelekte video bracht vicekanselier Heinz-Christian Strache van zijn extreemrechtse coalitiepartner FPÖ in opspraak. “Ik moet eerlijk zeggen: genoeg is genoeg”, zei Kurz in een toespraak waarna de regering viel. 

18 reacties

  • ivan de ridder

    5 jaar geleden
    Hoe het ook zij, Strache heeft zijn partij en de Oostenrijkers verraden. Ik neem aan dat hij niet in een zatte bui was toen hij toegezegd had tot die meeting. Schandalen zijn van alle strekkingen, links en rechts. Macht corrumpeert, het is maar een goede zaak dat dergelijke dingen aan het licht komen en ik vind Alexander's besluit in deze meer dan redelijk/eerlijk. Dat mag ook gezegd worden.
  • Frans Peeters

    5 jaar geleden
    Heeeeeeeeel verdacht, maar geen namen van acteurs die dit opgesteld en betaald hebben
  • Sylke Buysse

    5 jaar geleden
    Tja, dat is dan ook de GROEN LINKSE Alexander Van der Bellen - en dat DIE de pest heeft aan de nationalisten van de FPO waarmee hij tegen zijn zin moest regeren, spreekt voor zich....Overigens zou men beter es kijken naar degenen die VOOR de verkiezingen (!) dus een "valstrik" opstelden om de toen toekomstige winnaars (FPO dus) alvast te kunnen discrediteren....(!)
  • Eric Leysen

    5 jaar geleden
    David Laetitia , moeten we dan zéker niet alle samenwerking met linkse partijen overal ter wereld bannen? De lijst schandalen en maffiose praktijken van die zijde zijn veel en veel langer.
  • Nicolas Ivanov

    5 jaar geleden
    Ten eerste kan je op die manier iedere politieker kaltstellen, ten tweede waren het geen Russen maar inlichtingendiensten, ten derde toevallig net voor de verkiezingen, ten vierde wordt iedereeen die rechts denkt nu beschuldigd. Propaganda