Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Wellens: ‘We gaan aanvallen. Alles of niets spelen’

Tim Wellens in actie in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour.Beeld BELGA

Tim Wellens won gisteren de tijdrit van de Baloise Tour. Kan hij 57 seconden goedmaken in de Ardennen? Spektakel gegarandeerd: ‘Het wordt alles of niets.’ Leider Evenepoel laat zich niet gek maken: ‘Hoe harder de koers, hoe liever.’

Niet Victor Campenaerts, wel Tim Wellens (28) schreef de tijdrit in Grimbergen op zijn naam. "Een tijdrit liegt nooit", glimlacht hij. "De benen zijn er. Op voorhand had ik een wattageschema gekregen. Wel: ik reed heel de tijd ruim boven de vooropgestelde waarden."

Eventuele twijfels na een eerder anonieme start van de Baloise Tour mogen geschrapt worden. Wellens is góéd. Beter dan de rit door de Vlaamse Ardennen deed vermoeden. De Limburger finishte daar op 42 seconden van Remco Evenepoel – met bonificaties werden dat er 57. 

Tactische fout

"Ik maakte daar misschien een tactische fout", is Wellens streng voor zichzelf. "Victor was mee in de aanval. Hij was op dat moment nog een kandidaat voor de eindwinst. Dus hield ik de benen stil. Maar achteraf gezien had ik daar gewoon mee moeten zijn."

Samen met de rest van het peloton moet Wellens wel toegeven dat Evenepoel sterk is. "Ik heb zelf de kop getrokken in de achtervolging, en we kwamen niet dichter. Maar ik denk dat áls ik mee was geweest, hij mij niet uit het wiel zou hebben gereden. Al is het duidelijk dat Remco die dag gewoon de sterkste was."

Gisteren was dat Wellens zelf. De tijdritwinst is een opsteker. Maar de 2,5 seconden die hij terugpakt op leider Evenepoel zijn niet meer dan een doekje voor het bloeden. En toch heeft de Limburger de handdoek nog niet gegooid. Hij belooft oorlog. "Het wordt lastig. Maar ik geef me niet op voorhand gewonnen. Het parcours zal zwaar genoeg zijn om het verschil te proberen maken. Ik ben sowieso gemotiveerd."

Offensief koersen

Lotto Soudal heeft een plan klaar, zegt hij. "We hebben al wat ideetjes. We gaan aanvallen, dat staat vast. We móéten offensief koersen. Alles of niets spelen. Campenaerts staat ook goed in het klassement. Dat kan een extra wapen zijn. We zullen alleszins iets proberen."

"Wil Lotto aanvallen?" Remco Evenepoel grijnst breed wanneer hij hoort over het strijdplan van de concurrentie. "Ze mogen." Zijn ogen fonkelen. Je ziet hem denken: bring it on. "Laat maar komen. Hoe harder de koers, hoe liever ik het heb.”

De tiener van Deceuninck-Quickstep blijft indruk maken. Op de fiets, waarop hij met een vierde plaats en amper tijdverlies zijn leidersplaats consolideerde in de tijdrit. Maar ook ernaast. Evenepoel spreekt met de bravoure van een renner die al vijf jaar kopman is. Hij mag dan nog maar een paar maanden prof zijn, Evenepoel zal zich niet snel laten intimideren. "De sterksten zullen overblijven. We zullen wel zien wie dat zijn."

Oorlog op Rôche aux Faucons

Dat gezonde zelfvertrouwen geeft zijn populariteit alleen maar een extra boost. Remco-koorts bleek gisteren al in het land. Terwijl voor de tijdrit een handvol wielerfans een kijkje nam bij de bussen van Lotto Soudal of Roompot-Charles, leek het bij Deceuninck-Quickstep op een mierennest. Iedereen wilde een stukje Evenepoel. De 19-jarige poseerde geduldig voor tientallen selfies, deelde handtekeningen uit – zelfs op een verdwaalde Anderlecht-vlag – en bedankte elke fan beleefd voor de aanmoedigingen.

Remco Evenepoel, de natte droom van elke pr-dienst, verdedigt vandaag in de Ardennen zijn leiderstrui. Op het programma staat een licht gewijzigde finale van Luik-Bastenaken-Luik. Zijn trainingsparcours. "Ik ken elke helling van buiten. Welke ik verkies? Ik kan niet kiezen. De Vecquée, de Maquisard, La Redoute: ik heb ze allemaal graag." Hij weet waaraan hij zich moet verwachten: "Lotto zal wel oorlog maken op de Rôche aux Faucons. Wij zullen de koers wel controleren."

Voor een keer die aanvalsdrift proberen te controleren, dus. Wéér die pretoogjes: "Het zal moeten, zeker?”