Foutparkeerders aan schoolpoort vliegen onverbiddelijk op de bon: “Geen heksenjacht, maar dit kunnen we niet langer tolereren”

© emt

Wie fout parkeert, loopt het risico op een fikse GAS-boete. Een viertal bestuurders die op een regenachtige dag op het voetpad geparkeerd stonden, ontvingen een boete van 116 euro. De gemeente gaat schoolbezoekers nogmaals op hun plichten wijzen.

Emiel Tack

Parkeren aan de schoolpoort in de Moerstraat in Bentille is niet altijd evident. Meer dan eens zoeken ouders die hun kinderen komen afhalen een plekje in de buurt van de poort en plaatsen hun wagen op de verhoogde berm. Oppositieraadslid Johan Francque (N-VA) bracht het item op de jongste gemeenteraad ter sprake. “Op een regenachtige dag in maart kreeg iemand een GAS-boete van 116 euro toen hij stil stond op een verhoogde berm vlak aan de schoolpoort”, zei Francque. “Hij had geen benul dat hij op een foute plek geparkeerd stond. Kunnen we niet beter eerst de aandacht vestigen op het feit dat daar eigenlijk niet mag geparkeerd worden?”

Burgemeester Franki Van de Moere (Samen) stak zijn licht op bij de politie. “Parkeren op een verhoogde berm mag simpelweg niet”, antwoordde hij. “Daar kan dus een GAS-boete voor uitgeschreven worden. De pv’s gaan naar de provinciale GAS-ambtenaar, die de zaak verder beoordeelt. Blijkbaar zijn de feiten voldoende zwaarwichtig om verbaliserend op te treden. Het lijkt ons een goede zaak om bij de start van het volgende schooljaar de ouders er nogmaals op te wijzen dat parkeren op het voetpad voor de school niet kan.”

”Parking genoeg”

In de politiezone Meetjesland Centrum klinkt een gelijkaardig verhaal. “We hebben inderdaad een viertal boetes uitgeschreven voor het parkeren op het voetpad in de Moerstraat”, zegt politiecommissaris Marino Longeville. “Het is niet onze gewoonte om meteen de pen boven te halen. Normaliter wordt eerst geïnformeerd, dan gesensibiliseerd en pas in een derde fase geverbaliseerd. In de buurt van de school ligt een dermate grote parking én er zijn in de buurt ook nog andere parkeermogelijkheden. Het is dus niet nodig om op het voetpad te parkeren aan de schoolpoort. Doe je dit wel, breng je de voetgangers in gevaar en zoiets kan niet. We houden geen heksenjacht, maar passen eigenlijk net maar de wegcode toe. Deze verbiedt nu eenmaal zo’n situaties.”

“Laat de wagen best thuis”

De gemeenteraad pleitte verder unaniem voor een gedragsverandering bij de bevolking. “Wie dicht genoeg bij de school woont, laat best de wagen gewoon thuis”, besloot schepen Carlos Bonamie (Samen).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen