EPA
Volledig scherm
© EPA

2 miljard jaar geleden stierf tot 99 procent van alle leven op aarde

De massa-extinctie aan het eind van het Krijt - 65 miljoen jaar geleden - ging de wetenschapsboeken in als het uitsterven van de dinosauriërs en is daarom de bekendste. Maar nog veel vroeger vond er ook al een massa-uitsterving plaats, die veel groter was. Twee miljard jaar geleden stierf tot 99,5 procent van alle leven op aarde, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in PNAS.

42 reacties

  • Peter Janssens

    5 jaar geleden
    Twee mensen, dat is alles wat er nodig is om 12.000 jaar na het uitsterven van de mens weer in dezelfde situatie te zitten. Na 12.000 jaar is alles kapot,behalve de stevige stenen constructies zoals de piramides. Wie zegt dat dit allemaal niet al eens eerder gebeurd is en dat wij als mensheid al verschillende keren aan de basis van die massa-extincties stonden? We zijn in ieder geval koppig genoeg om het verschillende keren te doen.
  • Ja Rodrigus

    5 jaar geleden
    Ik geef de mens nog 500 tot 1000 jaar en dan hebben ze zichzelf of hun leefgebied vernietigd
  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Paul Lauwers Dit is al langer gekend. Tijdens het Paleoproterozoicum kwamen zuurstofproducerende bacteriën (denk aan cyanobacteriën) op. Bijna alle leven op dat moment (zeer simpel en eencellig) was anaerobisch en kon een zuurstofrijke omgeving niet aan omdat veel celstructuren oxideerden. Er zijn veel meer aanwijzingen hiervoor. Zoek eerst zelf eens op voordat je conclusies trekt, puur uit wat er in een krantenartikel staat.
  • raymond van der craen

    5 jaar geleden
    Een volgende massa-extinctie zit er mogelijk aan te komen, daar kunnen wij toch niets aan doen. De natuur zal zich toch herstellen in het volgend miljard jaar.Welke diersoort dan aan de top staat zal mij worst wezen maar het zal niet meer de mens zijn.
  • Peter Bonacasa

    5 jaar geleden
    Walther Temmerman, dus 99% van de wetenschappers moeten we niet geloven, maar jou wel? Mijn keuze zal rap gemaakt zijn, ik weet wie ik geloof.