Direct naar artikelinhoud
Politiek

Jinnih Beels mikt op voorzitterschap sp.a Antwerpen

Jinnih Beels mikt op voorzitterschap sp.a Antwerpen
Beeld BELGA

Antwerps schepen Jinnih Beels overweegt een worp naar het voorzitterschap van sp.a Antwerpen. Een positie die vrijkomt omdat haar collega-schepen Tom Meeuws niet meer wil cumuleren.

“Ik ben graag voorzitter, maar als schepen heb ik echt wel voldoende werk”, zegt Meeuws woensdag in de Gazet van Antwerpen. “Bovendien is het goed dat beide functies niet samenvallen. Zo hou je toch een duidelijk verschil tussen het werk in het stadsbestuur en het standpunt van de partij.” 

De cumulregels van sp.a schrijven voor dat een schepen van een stad met meer dan 20.000 inwoners niet tegelijk lokaal partijvoorzitter mag zijn. Tom Meeuws, de ex-topman van De Lijn, werd in 2016 voorzitter van de Antwerpse afdeling. Sinds de verkiezingen eind 2018 is hij ook schepen voor Sociale Zaken in de Bourgondische coalitie.

Door de Gazet van Antwerpen wordt Caro Van der Schueren (30) uit Borgerhout naar voren geschoven als kandidaat-voorzitter. Van der Schueren is momenteel nog voorzitter van de Antwerpse JongSocialisten en parlementair medewerker van Yasmine Kherbache. Ze werkt onder meer rond verkeersveiligheid en gelijke kansen.

Moeilijke taak

Maar, volgens verschillende bronnen heeft ook Antwerps onderwijsschepen Jinnih Beels haar oog laten vallen op het lokaal voorzitterschap – een strategisch belangrijke positie. De voormalige politiecommissaris zou zich “zo goed als zeker” kandidaat stellen bij de verkiezingen. Die staan gepland voor 7 december.

Beels houdt zich voorlopig nog op de vlakte. “Ik zeg niet ja of neen”, reageert ze kort. 

Beels benadrukt wel dat het straks aan de sp.a-leden is om een beslissing te nemen over het voorzitterschap. “Zij moeten de keuze maken wie naar voren wordt geschoven, niet de partijleiding.” Volgens haar staat de nieuwe voorzitter van sp.a Antwerpen sowieso voor een moeilijke taak. “Het wordt geen walk in the park: zoveel is zeker. De nieuwe voorzitter heeft nog veel werk de komende jaren.”

Voor de goede verstaander: misschien moet het voorzitterschap naar een zwaargewicht gaan? Iemand als Beels bijvoorbeeld. En dat cumulverbod dan? De Antwerpse sp.a-leden zouden Beels een uitzondering kunnen toestaan. Zelf zegt ze daarover: “Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen.”