Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Na VTM kon Jan De Meulemeester in een hoekje kruipen. Hij deed iets anders

Jan De Meulemeester.Beeld Filip Meutermans

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: ex-VTM Nieuws-journalist Jan De Meulemeester op vlaamsparlement.tv.

Er zijn weinig dingen die journalisten liever doen dan praten over andere journalisten, maar roddelen over andere journalisten is er een van. Ik heb dan ook al wat versies gehoord waarom de wegen van Jan De Meulemeester en VTM Nieuws nu precies zijn gescheiden. Zo sappig zijn die niet hoor. Waarom gaan koppels soms uit elkaar? Omdat hun verwachtingen van elkaar niet meer matchen.

Je kan wellicht veel over De Meulemeester zeggen, net zoals je over deze roddelende journalist wel wat kunt zeggen, maar je kan de man, altijd strak in het pak, geen gebrek aan passie voor het vak verwijten. De Meulemeester is een stielman, iemand met inzicht in het politieke en journalistieke spel. Als zo iemand van het scherm verdwijnt, is dat een gemis voor het publiek en voor de hele sector, zo simpel is dat.

Ik ben blij dat hij nu, twee maanden na zijn vertrek bij VTM, een doorstart maakt op vlaamsparlement.tv, de televisiezender van het Vlaams Parlement. Met bescheiden dank aan Kris Hoflack, zijn voormalige baas bij VTM Nieuws en nu directeur publiekswerking, informatie en communicatie van het Parlement. Is het slim om je karretje aan een baas vast te hangen? Geen idee, ik neig te denken van niet, maar soms blijkt het toch verdomd handig te zijn.

Elke woensdag gaat De Meulemeester in Studio Vlaams Parlement in gesprek met volksvertegenwoordigers over de politieke actua. En elke vrijdag modereert hij het debatprogramma Het debat, waarin “parlementsleden van alle partijen de degens kruisen over politieke hete hangijzers”. Enkel te bekijken via Proximus TV en Telenet. Linda De Win hoeft dus hoegenaamd niet voor haar kijkcijfers te vrezen, maar reken maar dat de ambitieuze De Meulemeester zijn programma’s zo dwingend mogelijk zal maken en zijn gasten wel wat spitante uitspraken zal uitlokken.

De dure VTM-studio’s heeft hij moeten inruilen voor het cheap ass decor van een bijzaaltje in het Vlaams Parlement, maar ook dat deert De Meulemeester niet. Chapeau. Intussen gaat hij als vanouds met zijn smartphone aan de slag en geeft hij fris weer hoe het er in de coulissen van het Parlement aan toe gaat.

Na VTM kon De Meulemeester in een hoekje kruipen en zich door frustraties laten vegeteren, maar hij bleef niet bij de pakken zitten. Dat siert hem en ik ben er jaloers op. Ik heb een liefde voor mensen die zichzelf weten heruit te vinden, die gemakkelijk rechtveren en – om het met de woorden van Herman van Veen te zeggen – weer doorgaan.

Twitter bericht wordt geladen...