© rr

Antwerpse IS-weduwen ook in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Bouchra Abouallal (27) en Tatiana Wielandt (26) veroordeeld tot vijf jaar cel en achtduizend euro boete voor hun deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie.

sare

De schoonzussen Abouallal en Wielandt gingen in 2013 hun respectievelijke echtgenoten – Saïd El Mourabit en Noureddine Abouallal – achterna naar Syrië toen die er gingen strijden tegen het regime en lid werden van terroristische groepering IS.

Nadat hun mannen sneuvelden, keerden de weduwen begin 2014 met hun kinderen terug naar België. Ze waren allebei ook opnieuw zwanger. Maar het jihadistisch salafisme zworen ze niet af en ze bleven contacten onderhouden met gelijkgezinden. Nadat ze bevallen waren, keerden ze samen met hun kinderen in de zomer van 2015 terug naar Syrië. “Dat toont hun verregaande jihadistisch salafistische overtuiging”, motiveerde het hof haar arrest. “Hun betrachting IS bij te staan en te steunen ging voor op hun bekommernis als moeder.”

Onmiddellijke aanhouding

Met een straf van vijf jaar opsluiting krijgen de vrouwen van het hof de maximumstraf voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het federaal parket vroeg woensdag ook de onmiddellijke aanhouding van het tweetal.

“De laatste informatie die we hebben is dat ze het kamp waar ze sinds 2017 verbleven, ontvlucht zijn nadat de Turkse troepen recent een offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië lanceerden”, zei de federaal procureur. “We hebben geen info over hun huidige whereabouts en dus dreigt onttrekkingsgevaar.”

De verdediging van de vrouwen verzette zich niet, integendeel. Als de onmiddellijke aanhouding bevolen wordt, is dat namelijk in het ‘voordeel’ van de twee vrouwen. Die proberen via verschillende procedures al lange tijd om de Belgische Staat te overtuigen hun kinderen en zichzelf te repatriëren uit Syrië.

In december 2017 besliste de rechtbank van eerste aanleg in Brussel dat België alle “noodzakelijke en mogelijke maatregelen moest nemen” om zes minderjarige kinderen en hun moeders vanuit Syrië naar België te laten reizen. De Belgische regering ging in beroep en begin dit jaar deed het hof van beroep in Brussel uitspraak. Het hof oordeelde dat de vrouwen en kinderen niet onder het gezag van de Belgische Staat vallen. Ons land kon dan ook niet verplicht worden ze te repatriëren.

Nieuwe procedure opgestart

De advocaat van Abouallal en Wielandt, mr. Walter Damen, startte woensdag een nieuwe procedure op bij de kortgedingrechter. Damen wil dat de Belgische Staat daar aantoont welke moeite er gedaan wordt om de kinderen uit Syrië terug te halen. “De ministerraad heeft beslist (in december 2017, red.) dat kinderen geen schuld hebben aan de daden van hun ouders en dat alles gedaan moet worden om kinderen tot 10 jaar terug te halen”, legt Damen uit. “Wij vragen nu dat ze tonen welke moeite er gedaan wordt. We willen een standpunt en zullen dat ook waarderen.” Damen benadrukt dat er geen dwangsom wordt gevorderd zoals dat het geval is bij enkele andere advocaten en hun cliënten in Syrië. “Ons gaat het om het moreel principe”, zegt de Antwerpse strafpleiter. “Het is niet de bedoeling dat de belastingbetaler daarvoor moet gaan betalen.”

Damen vraagt dat de twee vrouwen hun straf in ons land kunnen uitzitten. “We zullen, zoals beloofd aan de kortgedingrechter, de plaats waar zij en de kinderen zich bevinden doorgeven aan de Belgische Staat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen