IN KAART. Peter Goossens blijft enige met drie Michelinsterren, dit zijn alle sterrenrestaurants in jouw buurt
De culinaire Michelingids deelt opnieuw sterren uit. Het was vooral uitkijken of ons land er voor het eerst sinds lang een nieuw driesterrenrestaurant bij zou krijgen, naast het Hof van Cleve van chef Peter Goossens. Maar Goossens bleef uiteindelijk de enige met de hoofdprijs van drie sterren. De jeugdige schwung van talentvolle chefs zorgt in deze nieuwe editie wel voor één nieuw tweesterrenrestaurant en zeven prikkelende sterren.
Het summum van de Belgische gastronomie, dat is en blijft de keuken van Peter Goossens. Het Hof van Cleve (in Kruishoutem) behoudt ook dit jaar met veel bravoure zijn drie sterren. “De vakkennis en het culinaire talent van chef Goossens staan garant voor een unieke ervaring”, stelt Michelin. “Hij is een voorbeeld, een mentor die Belgische chefs dagelijks blijft inspireren.”
Twee sterren
Noem ook Jan Tournier gerust een toonbeeld van een bezielde kok. De chef van Cuchara in Lommel wordt in deze editie 2020 onderscheiden met twee sterren. “Chef Tournier heeft zijn gerechten ontdaan van al het overbodige,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin-gidsen in de Benelux. “Zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing wordt vandaag gebundeld in indrukwekkende creaties. Met de concentratie van enkele ingrediënten creëert hij een uitbundig verhaal. Eten bij chef Tournier is een boeiende wandeling doorheen een inventieve wereld van smaken.”
Nieuwe ster
In de Michelin-gids 2020 worden verder zeven restaurants bekroond met een nieuwe ster. Bij L.E.S.S. in Brugge neemt de jonge Ruige Vermeire zijn gasten mee op een Aziatisch geïnspireerd avontuur. In dit kosmopolitische restaurant komt men ongedwongen genieten van intense creaties. Het boeiende samenspel van wijn en spijs is het sterke punt van Sébastien Wijgaerts en sommelier Diederik Herbots bij Ogst in Hasselt, net als bij Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik. Zij weten de finesse van hun eigentijdse pareltjes perfect te laten balanceren met de topwijnen die de wijnexperts uitzoeken.
Niels Brants van EssenCiel in Leuven is nog zo’n slimme chef die de kunst van het weglaten beheerst. Zijn originele ingevingen en oog voor groenten zorgen voor veel voldoening. Dat laatste is de belangrijkste troef van Souvenir in Gent. De persoonlijke relatie die Vilhjalmur Sigurdarson onderhoudt met de natuur is boeiend. Zijn uitbundige creaties laten de seizoenen als het ware tot leven komen.
Brussel en Wallonië
Brussel en Wallonië verwelkomen allebei één nieuwe ster. La Canne en Ville in Elsene is een adres dat al langer gekend is bij fijnproevers. Kevin Lejeune verfijnt de keuken en zorgt voor persoonlijkheid met creatieve ingevingen en durf. Bij Le Gastronome in Paliseul worden klassiek en modern gebundeld door twintigers Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard. De vandaag niet weg te denken invloed van subtiele aciditeit en aandacht voor groenten zorgt ook bij hen voor diepgang.
Rijkdom
Gwendal Poullennec, internationale directeur van de MICHELIN Gidsen, is tevreden met deze editie. “De selectie toont de rijkdom aan van de culinaire scènes in België en Luxemburg, die een brede waaier van keukentypes omvatten. Ze worden ook gekenmerkt door een hele generatie chefs die dankzij hun creativiteit en talent een delicaat evenwicht bereiken tussen respect voor het product en rijke smaken.”
Liveblog
Tot zover de ceremonie van 2020 Michelin.
Restaurants met 3 sterren:
Peter Goossens - Hof van Cleve (Kruisem) behoudt zijn 3 sterren.
Maar daar houdt het bij op. We krijgen dus géén nieuw driesterrenrestaurant.
Komt er een nieuw restaurant bij met drie sterren?
Nieuwe restaurants met 2 sterren:
- Cuchara - Jan Tournier (Lommel)
(Er blijkt dus maar één nieuw restaurant dat twee sterren van Michelin krijgt.)
We gaan nu over naar de nieuwe twee sterren-restaurants.
Nieuwe restaurants met 1 ster:
- La Canne en Ville - Kevin Lejeune (Elsene)
- L.E.S.S. - Ruige Vermeire (Brugge)
- Ogst - Sebastien Wygaerts (Hasselt)
- Le Gastronome - Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard (Paliseul)
- EssenCiel - Niels Brants (Leuven)
- Souvenir - Vilhjalmur Sigurdarson (Gent)
- Sir Kwinten - Glenn Verhasselt (Sint Kwintens-Lennik)
En dan gaan we over naar de uitreiking van de nieuwe sterren.
Young Chef Award
De eerste prijs is de deur uit. De 'Young Chef Award' van Michelin gaat naar twee jonge chefs: Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard van Le Gastronome in Paliseul.
En we zijn vertrokken. De zaal zit afgeladen vol, de spanning is te snijden. Zeven cameraploegen en een legertje fotografen staan klaar.
Vanaf 13 uur begint de livestream met de resultaten.
De kanshebbers
Nu telt België 24 tweesterrenrestaurants. In theorie maken zij allemaal kans op die felbegeerde derde ster - behalve Bartholomeus, dat eind dit jaar sluit.
Volgens culinaire experts zijn vooral Bon Bon (Christophe Hardiquest), L'Air Du Temps (Sang-Hoon Degeimbre), De Slagmolen (Bert Meewis), La Source (Ralf Berendsen) en The Jane (Nick Bril) realistische kanshebbers. Al is het risico dat er geen énkele derde ster komt, ook reëel.
Op naar nieuw driesterrenrestaurant?
Acht jaar is het al geleden dat ons land er een nieuw driesterrenrestaurant bij kreeg.
Als zo meteen de nieuwe Michelingids wordt voorgesteld, hoopt culinair België dat er ein-de-lijk nog eens een landgenoot mag toetreden tot het selecte clubje van absolute topkoks. "Er zijn kanshebbers", zeggen kenners. "Maar ze gaan die derde ster alleen krijgen als ze ze écht verdienen, niet omdat het al lang geleden is. Daar heeft Michelin lak aan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Restaurant in Lochristi wacht niet tot bekendmaking Michelinsterren: “Moeten onze ster inleveren”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
Mahdi (CD&V) en Bouchez (MR) willen samen regering vormen: “Zo centrumrechts mogelijk”
Sammy Mahdi (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) willen samen een regering vormen, “zo centrumrechts mogelijk”. Dat staat zaterdag op de voorpagina van ‘Het Nieuwsblad’. In een dubbelinterview doen de partijvoorzitters uit te doeken hoe ze dat willen doen. -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM
Komt ze of komt ze niet? België wacht al acht jaar op nieuwe derde Michelinster: dit zijn de kanshebbers
Acht jaar is het geleden dat ons land er een nieuw driesterrenrestaurant bij kreeg. Als maandag de nieuwe Michelingids wordt voorgesteld, hoopt culinair België dat er ein-de-lijk nog eens een landgenoot mag toetreden tot het selecte clubje van absolute topkoks. "Er zijn kanshebbers", zeggen kenners. "Maar ze gaan die derde ster alleen krijgen als ze ze écht verdienen, niet omdat het al lang geleden is. Daar heeft Michelin lak aan." -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Twee jaar na dood van baby in crèche ’t Sloeberhuisje wil parket vader van uitbaatster voor assisen wegens doodslag
Gent
-
364
CD&V-voorzitter Mahdi waarschuwt: wie lokaal in zee gaat met Vlaams Belang of PVDA mag lidkaart komen inleveren
-
IN KAART. In deze toprestaurants in België kan je voor 39 euro of minder een driegangenmenu bestellen
Michelin maakt vandaag de nieuwe selectie van de ‘MICHELIN Gids Bib Gourmand Benelux 2020' bekend. In deze twaalfde editie verzamelen de inspecteurs van de Michelingids opnieuw heel wat fijne adresjes. De rode draad in deze selectie? Het driegangen keuzemenu voor maximaal 39 euro. Bekijk in onderstaande kaart en tabel waar je allemaal kan smullen. -
KIJK. Eerste helikopter op fossielvrije brandstof ter wereld is Belgisch: prijs en topsnelheid onthuld
Aan de luchthaven van Wevelgem is een wereldprimeur van Belgische makelij onthuld: een helikopter die kan vliegen op fossielvrije brandstof. Het toestel stoot dan geen CO2 uit en wordt gefabriceerd in Deerlijk bij D-Motor, dat vliegmotoren bouwt. -
27
PROMOJAGERS SUPERTIP. Albert Heijn pakt deze week uit met “zeer straffe promo's”: “Ik heb 122 euro bespaard”
31 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerphilippe Schoonheere
Gustave Olbrechts
Anoniem
Ronny Deckers
hans vanden bussche