Zwitsers skioord laat inwoners nu ook belastingen betalen in… bitcoin

Vanaf nu mogen de inwoners van het Zwitserse skioord Zermatt hun belastingen in bitcoin betalen. ‘Iedereen praat over cryptocurrency en blockchain, en als je het niet uitprobeert, word je niet slimmer’, verklaart de burgemeester haar beslissing.

Alle 5.400 inwoners van Zermatt krijgen voortaan de mogelijkheid om hun gemeentebelastingen en andere betalingen aan de stad over te maken in bitcoin. Concreet gebeurt dat met een tablet van Bitcoin Suisse AG. Die financiële dienstverlener zet de digitale munt vervolgens om in Zwitserse frank en stort het bedrag door naar de gemeente.

De burgemeester haalde de inspiratie bij het Zwitserse kanton Zug, dat te boek staat als een hotspot voor blockchainbedrijven en ondertussen als ‘crypto valley’ door het leven gaat. De gelijknamige hoofdstad van het kanton liet al in 2016 toe aan haar burgers om met bitcoin te betalen.

Vraag is nu hoeveel burgers effectief hun gemeentebelasting zullen betalen in bitcoin. Burgemeester Romy Bin-Hauser maakt zich alvast geen illusies: veel transacties verwacht ze niet. Het gaat naar eigen zeggen meer om een experiment, omdat ze benieuwd is naar de nieuwe technologie.

Burgemeester Romy Bin-Hauser. – EPA
Meer