Wie hulp nodig heeft, kan ook bij de gemeente terecht. In Bilzen coördineert Annelore Lambie de boodschappendienst. © JEFFREY GAENS

Dit zijn de initiatieven van uw gemeente

In heel wat Limburgse steden en gemeenten worden contactcenters opgericht of initiatieven genomen om vrijwilligers te matchen aan inwoners die hulp nodig hebben naar aanleiding van het coronavirus. Een gedetailleerd overzicht per gemeente.

Miranda Gijsen

Alken

Wie een luisterend oor zoekt kan terecht bij De Babbellijn, een initiatief van gemeente en OCMW Alken. De Babbellijn is bereikbaar op 011 88 88 44 van ma-do: 9-12 u. en 13.30-15.30 u. en vr: 9-12 u.

Vrijwilligers en anderzijds Alkenaren die helpende handen zoeken, kunnen zich aanmelden bij Carine Luts via carine.luts@alken.be of via 011 59 99 76. De Scouts & Gidsen stelde zich kandidaat om mensen te helpen met boodschappen te doen bijvoorbeeld.

Kooplokaal-actie: alle handelaars die open zijn en een aangepaste dienstverlening hebben vind je hier.

De bibliotheek biedt een afhaalservice aan. Jeroen Peeters, bibliotheekassistent van de bibliotheek in Alken, leest verhaaltjes en prentboeken voor, die kan je online beluisteren via de website.

Maaltijden-aan-huis: We hebben een samenwerking met een traiteur. We verwijzen mensen door en faciliteren zorgbehoevende mensen om deze aan te vragen.

OCMW-poetsdienst blijft actief (vooral om kwetsbare senioren uit de nood te helpen). Hygiëne is een belangrijk factor in deze coronacrisis.

As

Inwoners die andere inwoners willen helpen, of zelf hulp nodig hebben, kunnen zich online registreren bij de gemeente. Ook het OCMW zal actief op zoek gaan naar mensen die hulp kunnen gebruiken.

Beringen

De stad Beringen lanceert het initiatief ‘Beringen helpt’. Inwoners die andere inwoners willen helpen, kunnen zich online registreren bij de stad. Wie hulp nodig heeft kan de stad contacteren via: 011 43 02 11 of info@beringen.be.

Bilzen

Inwoners die hulp nodig hebben kunnen terecht op de warme lijn via het nummer 089 39 96 20 (elke werkdag tussen 9 en 21 uur). Die lijn is beschikbaar voor:

1. Personen die eenzaam zijn, ongerust zijn of nood hebben aan een babbel

2. Personen die levensnoodzakelijke boodschappen of medicatie nodig hebben en dat niet meer zelf kunnen halen (wegens ziekte, omdat ze tot de risicogroep behoren,…)

3. Mensen die zelf willen helpen

4. Mensen die iemand kennen die wel wat hulp kan gebruiken

Inwoners kunnen zich ook online registreren als vrijwilliger via het online formulier op www.bilzen.be/bilzen-helpt.

Bocholt

Inwoners die door de coronamaatregelen in moeilijkheden komen en geen hulp kunnen inroepen van familie, buren of mantelverzorgers, kunnen het OCMW steeds contacteren via: 089 20 19 80 of info.ocmw@bocholt.be.

Via het platform ‘Bocholt helpt’ worden hulpvragen en vrijwilligers aan elkaar gekoppeld door de gemeente.

Borgloon

Het algemeen telefoonnummer van de stad Borgloon doet nu ook dienst als hulplijn. Alle bezorgde inwoners kunnen hier terecht met al hun vragen: 012 673 673.

Bree

De stad Bree lanceert het initiatief ‘Bree Zorgt’. Inwoners die andere inwoners willen helpen of inwoners die hulp nodig hebben kunnen de stad contacteren via: 089 84 85 86 of breezorgt@bree.be.

Breese horeca die actief zijn en maaltijden of voeding laten afhalen of aan huis leveren, worden verzameld op de website van de stad.

De stad Bree biedt ook een bestelformulier aan voor marktproducten.

En bestellijst van de Breese middenstand non-food komt er binnnekort ook aan.

Diepenbeek

De gemeente verzamelt hulpacties op een centrale pagina, waar inwoners hun acties kunnen registreren en bekendmaken.

Dilsen-Stokkem

Inwoners die bijkomende vragen hebben over de situatie in Dilsen-Stokkem, mogen hun vraag doorsturen via corona@dilsen-stokkem.be.

Ook in Dilsen-Stokkem heel wat spontane initiatieven genomen om elkaar te helpen. Op de Facebookpagina van de stad kan je jouw initiatief kenbaar maken door te reageren met een bericht onder de algemene oproep op deze pagina.

Genk

De stad Genk bundelt alle hulpvragen via het initiatief ‘Genk helpt’. Wie hulp nodig heeft kan contact nemen met de stad via 089 65 36 00 of genkhelpt@genk.be. Of vult online een formulier in. Wie zelf wil helpen kan zich aanmelden voor een categorie vrijwilligerswerk op de webpagina van ‘Genk helpt’.

Gingelom

De gemeente Gingelom was na de afkondiging van de coronamaatregelen gestart met een gratis boodschappendienst. Deze dienst werd aangeboden aan iedereen die zijn boodschappen niet zelf kan doen en niemand had om die boodschappen te doen. Door het zeer beperkt succes (slechts 2 aanvragen) en problemen bij het aanvaarden van cashgeld bij heel wat handelszaken, is beslist om deze dienst stop te zetten.

Aangezien tientallen personeelsleden van de gemeente in dienstvrijstelling geplaatst zijn omwille van het sluiten en afbouwen van bepaalde diensten, schakelt de gemeente nu een aantal van deze medewerkers in om hulpvragen op te vangen. Hierdoor heeft de gemeente geen oproep naar vrijwilligers moeten doen. Alle hulpvragen kunnen op die manier worden beantwoord.

Het OCMW van Gingelom houdt ook een vinger aan de pols via de sociale dienst, maar vooral ook door de dienst warme maaltijden en de gezinszorg aan huis. Hierdoor komen medewerkers van het OCMW dagelijks bij tientallen hulpbehoevenden over de vloer. Extra vragen voor hulp worden door deze diensten meteen opgevangen.

Halen

De stad Halen bundelt alle hulpvragen via het initiatief ‘Halen helpt’. Wie hulp nodig heeft kan contact nemen met de stad via 013 46 03 78 of halenhelpt@halen.be. Wie zelf wil helpen kan zich aanmelden voor een categorie vrijwilligerswerk op de webpagina van ‘Halen helpt’.

Ham

De gemeente Ham brengt vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben met elkaar in contact via het platform ‘Ham helpt’. De gemeente stelt ook voorbeeldbriefjes ter beschikking waarmee inwoners aan buren hulp kunnen aanbieden. Het lokale winkelaanbod wordt verzameld op deze website.

Hamont-Achel

Inwoners met vragen kunnen die vraag stellen via coronavragen@hamont-achel.be.

Hasselt

De stad Hasselt engageert zich om de komende weken Hasselaren die hulp kunnen gebruiken, in contact te brengen met gemotiveerde Hasselaren of verenigingen die graag willen helpen. Inwoners kunnen zich kandidaat stellen of een hulpvraag achterlaten op de website ‘Hasselt helpt’ of tijdens de kantooruren bellen naar 011 23 94 00.

Hechtel-Eksel

De gemeente Hechtel-Eksel heeft een Facebookgroep opgericht ‘Hechtel-Eksel helpt’. Inwoners die willen helpen of hulp nodig hebben, kunnen elkaar in de Facebookgroep vinden.

De seniorendienst van het OCMW belt alle 80-plussers in op. Ook mensen die graag zelf een babbeltje met hun eenzame medemens slaan, kunnen de seniorendienst contacteren via 011 89 12 12 of seniorendienst@hechtel-eksel.be waarna onze medewerkers hen met de senioren in isolement in contact brengen.

De gemeente heeft burenkaartjes gemaakt die mensen bij de buren in de bus kunnen steken om hulp te vragen of hulp te bieden bij bijvoorbeeld boodschappen doen, medicijnen afhalen, dieren verzorgen, …

Het OCMW staat steeds ter beschikking om hulpbehoevenden verder te helpen. Mensen die door de maatregelen voor kwetsbare groepen (65+ en zieken) in moeilijkheden komen en geen hulp kunnen inroepen van familie, buren of mantelverzorgers, kunnen het OCMW steeds contacteren via: 011 89 12 12 – info@ocmwhechtel-eksel.be

Ook dokters, apothekers, kinesisten, thuisverzorgers... kunnen vragen van mensen in nood aan het OCMW doorspelen.

Heers

Inwoners en bedrijven uit Heers die nog mondmaskers hebben en ze ter beschikking willen stellen aan de huisartsen van Heers, Sint-Truiden en Borgloon kunnen dat laten weten via 011 48 01 06 of info@heers.be.

Herk-de-Stad

Het OCMW belt alle Herkse 75-plussers op met de vraag of ze hulp nodig hebben. 75-plussers die de telefoon niet opnemen of waarvan de stad geen telefoonnummer heeft gevonden, krijgen sowieso bezoek van één van de medewerkers.

De stad heeft ook een briefje verspreid via de sociale media en de website dat inwoners kunnen gebruiken als ze mensen met iets willen helpen.

Voor de lokale handelaars ontwikkelden de stad een tool waardoor zij hun aanbod ten tijde van corona kenbaar kunnen maken aan de inwoners van Herk-de-Stad, zodat zij ook lokaal blijven inkopen.

Heusden-Zolder

Via het platform ‘Heusden-Zolder helpt’ registreert de gemeente alle helpende handen en matcht dit vervolgens met iemand die hulp kan gebruiken. Wie zich niet digitaal kan registreren kan telefonisch contact opnemen via 011 80 80 86.

Wie zelf hulp nodig heeft kan zich ook op het platform registreren of neem telefonisch contact op via 011 45 61 50.

Hoeselt

De noodlijn van de gemeente is bereikbaar via 089 51 03 10.

Ook kunnen de inwoners die er nood aan hebben de maatschappelijk assistenten van het Sociaal Huis contacteren via het nummer 089 30 92 60.

Via de Samana boodschappenlijn 0800 95 001 staat er tevens een team klaar om voor de kwetsbare groep boodschappen te doen.

Houthalen-Helchteren

Met de campagne ‘Helpende handen gezocht!’ engageert Houthalen-Helchteren zich om de komende weken inwoners die hulp kunnen gebruiken te ondersteunen via een vrijwilligersnetwerk. Inwoners die zich kandidaat willen stellen, kunnen dit online doen op www.houthalen-helchteren.be/vrijwilligers.

Inwoners die hulp nodig hebben kunnen online een formulier invullen. De gemeente zal dan contact opnemen.

Kinrooi

Inwoners die hulp nodig hebben of willen helpen, kunnen zich melden bij de dienst Zorg en Ouderen via 089 77 86 74 of de dienst Vrije Tijd via 089 30 08 40. De gemeente stelt een lijst op van alle vragen en het aanbod en koppelt dan de vrijwilliger aan de hulpvrager.

Wie vragen heeft kan mailen naar info@kinrooi.be of bellen naar 089 70 03 00.

Kortessem

De gemeente stelt een voorbeeldbriefje ter beschikking waarmee inwoners aan buren hulp kunnen aanbieden.

Inwoners die op de hoogte willen blijven van de laatste maatregelen in de gemeente kunnen zich inschrijven op een nieuwsbrief.

Om de eenzaamheid wat tegen te gaan, start Kortessem met een babbellijn. Zit jij met vragen? Heb je nood aan iemand die even naar je luistert, die je even kan geruststellen? Of wil je gewoon even praten? Bel dan naar het nummer 011 37 9140. Elke voormiddag tussen 9u00 en 12u00 is er iemand bereikbaar.

De bib start met take-away: inwoners kunnen telefonisch (op donderdag tussen 10u00 en 12u00 - 011 / 37 93 41) of via e-mail (uit@kortessem.be) materialen bestellen (zie cataloog in https://kortessem.bibliotheek.be). Daarna kunnen die worden afgehaald in de bibliotheek.

Lanaken

Voor gemeentelijke informatie of hulp bij boodschappen, medicijnen of maaltijden kunnen inwoners bellen naar 0800 29 211, van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u00 en van 13u30 tot 16u00.

Leopoldsburg

De gemeente lanceert het initiatief ‘Leopoldsburg solidair’. Mensen die hulp willen geven of ontvangen kunnen online een formulier invullen, mailen naar reservatie@ccleopoldsburg.be of bellen naar 011 34 65 48 op weekdagen van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur.

Ook voor andere vragen kunnen inwoners op dit nummer terecht.

Lummen

Lummenaren die wat extra hulp kunnen gebruiken of zij die graag anderen willen helpen kunnen terecht op ‘Lummen helpt’ om zich te registreren. Dat kan via een invulformulier of via een mail naar lummen.helpt@lummen.be of telefonisch op 013 39 06 05.

Lommel

Inwoners met vragen kunnen terecht op info@lommel.be of op het nummer 011 39 97 99.

De stad lanceert daarnaast het initiatief ‘Lommel helpt’, inwoners die hulp nodig hebben of zich vrijwillig willen inzetten kunnen online een formulier invullen, mailen naar info@lommel.be of bellen naar 011 39 71 02.

Maaseik

De stad organiseert een boodschappendienst voor mensen die mindermobiel zijn of tot de risicogroepen behoren en zelf geen boodschappen kunnen doen. Ook inwoners tussen 16 en 64 jaar die boodschappen willen doen voor andere inwoners kunnen zich aanmelden bij deze boodschappendienst op het nummer 089 56 05 60 of mailen naar thuiszorg@maaseik.be.

Maasmechelen

Sinds maandag 23 maart is Maasmechelen gestart met een boodschappenhulp voor 65-plussers. Bent u 65+? Hebt u niemand die noodzakelijke levensmiddelen of medicijnen op voorschrift voor u kan aankopen? Bel dan 089 48 28 50 - elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Een onlineplatform ‘maasmechelenhelpt waar vraag naar hulp (boodschappen, apotheek gaan, ...) en vrijwilligers bij mekaar worden gebracht.

Vanuit het dienstencentrum worden vrijwilligers en bezoekers (vooral de 80-plussers) op regelmatige basis opgebeld om te kijken hoe het met hen gaat en of er hulp nodig is. Via de vzw vrijwilligers in de welzijnszorg Maasmechelen houdt de gemeente ook de vinger aan de pols en kunnen ze vrijwilligers inschakelen als dit nodig is.

De telefonische bereikbaarheid, het contactcenter van het lokaal bestuur is voorzien via de onthaalbalies van het gemeentehuis en het sociaal huis.

Nieuwerkerken

De gemeente lanceert het initiatief ‘Nieuwerkerken nabij’. Met dit initiatief wil de gemeente de kwetsbare mensen en ouderen helpen. Daarvoor is de gemeente op zoek naar bijkomende vrijwilligers die zich kunnen registreren via een online formulier.

Oudsbergen

De gemeente stelt een voorbeeldbriefje ter beschikking waarmee inwoners aan buren hulp kunnen aanbieden.

Peer

De stad Peer lanceert het platform ‘Een ‘Peer’ onder de riem steken’. In deze Facebookgroep kunnen inwoners elkaar helpen: bijvoorbeeld iemand vinden om de dagelijkse boodschappen te doen, de oproep om door kinderen tekeningen te laten maken die aan de eenzamen/mensen in quarantaine kunnen worden bezorgd, enz. Ook acties van buurten, verenigingen, mensen uit Peer kunnen hierop worden gepost.

De stad heeft ook briefjes verspreid om als goede buur ook je hulpbehoevende buren te helpen.

Pelt

De gemeente Pelt lanceert het initiatief ‘Pelt helpt’. Wie hulp nodig heeft kan contact nemen met de gemeente via 011 94 94 99 of pelthelpt@gemeentepelt.be. Of vult online een formulier in. Wie zelf wil helpen kan zich aanmelden op de webpagina van ‘Pelt helpt’.

Riemst

De gemeente Riemst is ook met een callcenter gestart voor iedereen die met vragen zit over de coronacrisis. Via 012 440 910 kunnen inwoners er op werkdagen terecht van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Niet alleen met vragen maar ook met tips voor eventuele hulpverlening of gewoon een geruststellend gesprek kan de Riemstenaar er terecht.

Daarnaast start de gemeente met het platform ‘Riemst helpt’. Daar vinden inwoners een bundel van informatie: van handelaars die aan huis leveren tot 59 dingen om te doen met je kinderen. Ook vrijwilligers die hulpbehoevenden willen ondersteunen in het boodschappen doen of andere taken kunnen zich via dit platform aanmelden.

Sint-Truiden

Inwoners die vragen hebben over maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Sint-Truiden kunnen bellen met het contactcenter van de stad op 011 70 14 14.

Ook Sint-Truiden is solidair: wie hulp nodig heeft, zich vrijwillig wil inzetten, een actie op het getouw zet of zich ongerust maakt over iemand in zijn omgeving, mag ook contact opnemen met het contactcenter op 011 70 14 14.

Tessenderlo

Ook de gemeente Tessenderlo is gestart met een vrijwilligerswerking. Kwetsbare mensen die het moeilijk hebben om boodschappen te doen of mensen die eenzaam zijn willen we ondersteunen.

Behoor jij tot een kwetsbare groep en heb je hulp nodig? Of heb je nu wat meer tijd over die je nuttig wilt besteden?

- website: Tessenderlo Helpt!

- telefoon: 013 35 33 60 (tijdens contactmomenten) of e-mail: info@tessenderlo.be

Contactmomenten:

- elke voormiddag 09.00-12.00 uur

- maandagavond 16.30-19.00 uur

- woensdag 13.30-16.00 uur

Tongeren

De Stad Tongeren wil gemotiveerde Tongenaren of verenigingen die graag willen helpen in contact brengen met mensen die hulp kunnen gebruiken. Gebruik de hashtag #tongerenhelpt om je kenbaar te maken via sociale media.

Lukt het moeilijk digitaal? Dan helpen de medewerkers van de Piepel je graag veder via 012 24 24 30. Zowel hulpvragers als vrijwilligers kunnen rekenen op ondersteuning. Tongenaren die bezorgd zijn over kwetsbare of hulpbehoevende personen in hun omgeving mogen ook contact opnemen met de stad via 012 24 24 30.

Voeren

Ook Voeren is solidair en lanceert ‘Samen tegen corona’. Voerenaars die hulp nodig hebben met de boodschappen kunnen terecht bij de gemeente. Ook het OCMW levert maaltijden aan huis. Inwoners kunnen zich aanmelden via het nummer 04 381 99 24.

Wie ongerust is over iemand in zijn omgeving of weet heeft van alleenstaande ouderen die ondersteuning nodig hebben kunnen contact opnemen met de gemeente via 04 381 99 20.

Wellen

Heb je hulp nodig?

- Stel je hulpvraag online via het : www.wellen.be/nl/warm-wellen-werkt

- Stuur een e-mail naar warmwellen@wellen.be

- Neem telefonisch contact op via OCMW Sociaal Huis 012 44 01 50 of gemeente Wellen 012 67 07 00

Wil je anderen helpen?

- Help eerst de mensen in je directe omgeving (buren, familie, vrienden). Steek een kaartje bij je buren in de bus. Zo weten ze dat ze op jouw hulp kunnen rekenen. Download hier het burenkaartje dat je zelf kan printen: burenkaartje.pdf

- Stel je kandidaat om andere inwoners te helpen. Ga naar www.impactdays.be/warmwellen, daar zie je waarvoor we momenteel vrijwilligers zoeken.

Zonhoven

De gemeente Zonhoven lanceert het initiatief ‘Zonhoven Zorgt’. Inwoners kunnen hulp vragen of hulp aanbieden.

Dit kan via:

- Kaartjes (zorgverlener en zorgvrager) die je kan downloaden, printen en dan bij de buren in de brievenbus steken. Deze kaartjes worden ook huis-aan-huis bedeeld via de post.

- Een online formulier dat je kan invullen via het platform Zonhoven Zorgt.

- E-mail: corona@zonhoven.be

- Telefoon: 011 81 05 08 - GSM 0493 89 02 22

Om ook zeker de doelgroep van 80-plussers te bereiken, lanceert de gemeente ook ‘Zonhoven Belt’. Een team van gemeentemedewerkers neemt telefonisch contact op met alle 80-plussers die niet in het rusthuis of zorgcentrum wonen. Ze doen dat door hen te vragen waar er hulp geboden kan worden.

De vrijwilligers die zich eerder aanmeldden, bieden daarna op hun beurt hulp aan de 80-plussers.

Zutendaal

De gemeente Zutendaal en het Sociaal Huis zetten een actie op poten om de meest kwetsbare bevolkingsgroep in de gemeente te helpen. Iedereen die hulpbehoevend is, kan beroep doen op een boodschappendienst, een bestelling doorgeven voor de apotheek of een boek van de bibliotheek aan huis laten leveren. 80-plussers die nog zelfstandig thuis wonen, krijgen een flyertje in de brievenbus. Naast enkele voorzorgsmaatregelen staan op de flyer een overzicht van het hulpaanbod en de gegevens van de contactpersoon binnen de dienst Welzijn.

Vrijwilligers om hieraan mee te helpen, mogen zich melden via de dienst Welzijn: welzijn@zutendaal.be. Inwoners die hulp nodig hebben kunnen telefonisch contact opnemen via 0472 18 04 23.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer