Themabeeld. © koen fasseur

Kalmthoutse Heide alert na grote bosbrand in De Liereman

Veel wind en droogte zijn de ideale combinatie voor een brand in een natuurgebied. Dat weet ook het gemeentebestuur en de brandweer van Kalmthout. De laatste grote heidebrand daar dateert van 2011. Maar ook nu staan hulpdiensten en brandweer paraat. Zeker na de grote brand in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout.

evdw

LEES OOK: Zo’n 170 hectare bosgebied in De Liereman afgebrand: “Dit is een nachtmerrie”

Op dit moment geldt in heel de provincie code rood voor natuurgebieden. Deze hoogste alarmfase is dus ook van toepassing op Grenspark Kalmthoutse Heide. “In deze brandgevoelige fase zijn we heel erg alert. De brandtoren op de Kalmthoutse Heide is alle dagen bemand. Vrijwilligers houden er de uitkijk en bij de minste rookontwikkeling worden de brandweer en hulpdiensten verwittigd. Die vrijwilligers zijn vaak oud-brandweerlui of oud-boswachters. Maar ook andere gemotiveerde bewoners kregen een opleiding en bemannen nu mee de toren. Het systeem werkt meer dan degelijk en dat komt onder meer omdat al onze vrijwilligers erg gemotiveerd zijn”, onderstreept Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs (CD&V).

De brandweer van Kalmthout hield woensdagavond nog preventieve patrouilles op de Kalmthoutse Heide. Zolang fase rood van kracht is, wordt een bezoek aan de Kalmthoutse Heide ten stelligste afgeraden. “Als er een brand uitbreekt bij fase rood, rukt de brandweer altijd uit met groot materiaal en wordt er extra materiaal en mankracht ingezet. Door de coronamaatregelen zien we dat het Grenspark nu veel minder bezoekers trekt. De parking aan De Vroente is in dat kader ook grotendeels afgesloten. Omwille van de versoepeling van de coronamaatregelen hebben we wel een vijftiental parkeerplaatsen vrijgemaakt. Maar die zijn nooit allemaal gebruikt. In een brandgevoelige fase zoals nu is het altijd meegenomen dat er minder bezoekers aanwezig zijn in het natuurgebied”, zegt burgemeester Lukas Jacobs nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER