Limburgse werkloosheid daalde met bijna 8 procent in 2016

Vorig jaar daalde het aantal Limburgse werklozen met 7,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VDAB en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. De daling van de werkloosheid is groter in Limburg dan de rest van Vlaanderen. In 2016 daalde de Vlaamse werkloosheid met 5,9 procent.

neac

215.562, zoveel werklozen telde Vlaanderen eind december. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is daalde daarmee naar 7,15 procent. “Het afgelopen jaar was de werkloosheid elke maand lager dan in 2015. 2016 was een goed jaar voor de Vlaamse arbeidsmarkt”, juicht minister Muyters de cijfers toe.

Allochtone werklozen blijven probleem

Al is de daling niet bij iedereen zo spectaculair. Zo bedroeg de daling van het aantal allochtone werklozen amper 0,1 procent, of van 59.674 eind 2015 naar 59.587 eind 2016. Die erg geringe daling steekt erg af tegen de daling met 7,9 procent bij autochtone werklozen.

De hoge werkloosheid bij allochtonen is al jaren problematisch, erkent men bij Muyters. Aan de basis ligt een combinatie van factoren: “Taal, cultuur, maar ook discriminatie”. Toch is Muyters geen voorstander van anoniem solliciteren. “Dat verlegt de discriminatie uiteindelijk naar een ander moment”, aldus woordvoerder Thomas Pollet. Ook aan een aparte doelgroepenkorting wordt niet dacht. “Dat is jaren gebeurd en heeft niet gewerkt.”

Maatwerk

Wel gaat de Vlaamse regering nog meer de nadruk leggen op maatwerk. “We moeten allochtonen benaderen als iedere andere werkzoekende en screenen op talenten en competenties”, luidt het bij de minister. “Daarbij vragen we de responsabilisering en engagementen van bedrijven. De werkgever moet afstappen van focussen op cv’s en diploma’s en kijken wat iemand kan en wat iemand wil leren”, aldus de woordvoerder.

Niet alleen de cijfers van allochtonen blijven achter bij de rest van de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen met een arbeidshandicap ligt eind december hoger dan een jaar eerder: +0,5 procent. Idem voor werklozen die een jaar tot twee jaar zonder werk zitten: +0,3 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer