Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

▶ ‘Beschamend’, ‘onmenselijk’: gestrande truckers keren zich tegen politie in Britse haven Dover

Gestrande truckers in Dover verliezen hun geduld en keren zich tegen de politie.Beeld AP

De spanning in de Britse haven Dover loopt verder op. Boze vrachtwagenchauffeurs keerden zich vanochtend tegen de politie. ‘Ze hebben niets, het is beschamend.’

Bekijk video. Truckers keren zich tegen politie

Video wordt geladen...

Op beelden van Sky News is te zien hoe een groep mannen enkele agenten omverlopen. De politie probeert de groep tegen te houden, wat leidt tot geduw en getrek tussen de agenten en mannen. Er is geschreeuw, gefluit en getoeter te horen.

“Een persoon is gearresteerd en we blijven samenwerken met partnerbureaus om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste procedures en vereisten”, meldt de politie van Kent.

Rondom de Britse haven zijn enkele duizenden vrachtwagens gestrand. Frankrijk sloot eerder deze week de grens uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die in Groot-Brittannië is vastgesteld. De veelal Europese vrachtwagenchauffeurs zitten al dagen vast in de zuidelijke havenplaats. Veel van hen zullen Kerstmis daardoor niet thuis kunnen vieren.

Beschamend

“Ze geven ons geen eten, geen drinken, er zijn geen sanitaire voorzieningen, ze geven ons niets”, zegt een Spaanse vrachtwagenchauffeur aan Reuters. “De situatie is eigenlijk onmenselijk, dus vragen we om een oplossing.”

“Je zou een hond niet op deze manier behandelen en chauffeurs op deze manier aan hun lot overlaten. Het is een schijnvertoning”, zegt Phil Houlton, operationeel directeur van het Engelse transportbedrijf DWP and Sons aan The Guardian. Zijn chauffeurs raakten al sinds de eerste dag verstrikt in de wachtrij rond Dover. “Ze hebben niets. Het is beschamend.” Veel chauffeurs die nu vastzitten zien zich genoodzaakt om gaten te graven om als geïmproviseerde toiletten te gebruiken, zegt hij. “Ze hadden elke 500 meter een toilet moeten plaatsen, want op dit moment is er niets.”

Op het terrein van de gesloten luchthaven in Manston staan 2.180 vrachtwagens geparkeerd, zegt een woordvoerder van het graafschap Kent.Beeld Getty Images

Sinds vandaag is vrachtverkeer weer mogelijk, maar de chauffeurs mogen alleen de grens over met een negatieve coronatest. De Engelse overheid is bezig een infrastructuur op te zetten om alle chauffeurs aan een sneltest te onderwerpen. Het kan volgens de Britse minister van Huisvesting nog dagen duren voordat de problemen met gestrande vrachtwagens in het zuiden van Engeland zijn verholpen.

▶ ‘Beschamend’, ‘onmenselijk’: gestrande truckers keren zich tegen politie in Britse haven Dover
Beeld Getty Images