Direct naar artikelinhoud
Michelin-gids

Viki Geunes van Zilte krijgt drie sterren van Michelin: bekijk alle sterrenrestaurants op een kaart

Viki Geunes.Beeld rv

Vandaag is een hoogdag voor de gastronomische wereld in België en Luxemburg, zelfs nu alle restaurants al weken gesloten zijn. Michelin stelde deze ochtend zijn gids voor 2021 voor, en deelde dus ook de sterren uit waar zo veel chefs van dromen. Groot nieuws bovendien, want voor het eerst in jaren kreeg een nieuwe chef drie sterren.

In gewone jaren vindt de uitreiking van de sterren plaats in de herfst. Omwille van corona werd alles met twee maanden uitgesteld. Vanzelfsprekend geen receptie deze keer; alles gebeurde via livestreaming. Zo’n uitreiking op afstand was niet evident. Gedoe met verbindingen en het geluid, waarbij de gelauwerden met de techniek van hun computer moesten worstelen vooraleer ze soms hun tranen de vrije loop konden laten of het gejuich laten horen.

Overigens was het voor Michelin niet evident om in dit uitzonderlijke jaar zo’n uitreiking te laten plaatsvinden, maar toch zagen de inspecteurs heel veel wil en goesting bij de chefs. De inspecteurs hebben zich zoals andere jaren aan hun methodologie gehouden, daar is niets aan veranderd.

Video wordt geladen...

Drie sterren voor Zilte

Het grootste nieuws van de dag was wel de derde ster voor Viki Geunes van Zilte in Antwerpen. Al enkele jaren was Peter Goossens van Hof van Cleve de enige die drie sterren op zijn mouw mocht spelden. Nu komt daar een tweede bij. Chef Viki Geunes kookt al ettelijke jaren op de bovenverdieping van het MAS op het Eilandje in Antwerpen. De chef was duidelijk verrast en had geen rekening gehouden met een derde ster. “In deze bizarre tijden in het zeer moeilijk om de motivatie hoog te houden”, vertelde hij. “Wat nu gebeurt, dat is de ultieme droom van een chef-kok.”

Drie sterren zijn niet voor elke chef weggelegd. Wereldwijd zijn er maar 130 restaurants die zo’n plak op hun deur mogen hangen, en het zijn stuk voor stuk plekken waar je gaat voor een unieke ervaring. De peetvader van de Vlaamse gastronomie, Peter Goossens, mocht zijn drie sterren behouden. Hij drukte tijdens de ceremonie de hoop uit om zo snel mogelijk te mogen opengaan. “Het gaat zeer goed met de gastronomie”, vond Goossens. Dit is de boodschap die hij altijd meegeeft aan zijn leerlingen: “Word geen Rank Xerox-machine, ga niet kopiëren. Het belangrijkste is de smaak. Met peper en zout kan je al veel doen.” Het enige positieve van deze tijd volgens de chef van het Hof van Cleve? Dat hij meer tijd heeft voor zijn vrouw.

De sterrenrestaurants in kaart

Nieuwkomers

Twee nieuwe restaurants krijgen twee sterren

West-Vlaanderen blijkt een vruchtbare plek voor de Belgische gastronomie, want de nieuwe tweesterrenwinnaars liggen allebei in die provincie.

Castor (Beveren-Leie)
Chef Maarten Bouckaert zou volgens Michelin zeer volledig en veelzijdig zijn, niet alleen in zijn aanpak, maar ook in de uitvoering en de productkeuze. Hij brengt een mooi evenwicht in zijn keuken, leeft voor de smaak die delicaat en toch uitgesproken is. Bouckaert kreeg, zoals wel meer winnaars van vandaag, zijn opleiding bij Peter Goossens. De chef mocht zijn nieuwe plak en keukenschort in ontvangst nemen aan de voordeur.

Bartholomeus (Knokke-Heist)
Bij Bartholomeus was er dit jaar een volledige verandering van concept, met slechts achttien zitplaatsen en een veel kleinere equipe. “Met slechts drie personen heeft de ploeg zichzelf opnieuw uitgevonden”, stelt Michelin. “Ze doen exact wat ze zelf willen en presenteren een creatieve intense keuken met zicht op zee.”

Tien nieuwe restaurants krijgen één ster:

Ook hier weer gooit West-Vlaanderen hoge ogen, met maar liefst vier nieuwkomers.

Oost-Vlaanderen
Libertine (Erpe)

West-Vlaanderen
Willem Hiele (Koksijde)
Boo Raan (Knokke-Heist)
L’Envie (Sint-Denijs)
Bar Bulot (Brugge)

Antwerpen
Le Pristine (Antwerpen)

Vlaams-Brabant
Melchior (Tienen)

Luik
Le Pré des Oréades (Spa)

Henegouwen
Lettres Gourmandes (Montignies-Saint-Christophe)

Namen
Attablez-vous (Namen)

Tien nieuwe Michelin Green Stars

Voor het eerste reikte Michelin ook groene sterren uit. Die zijn er voor de restaurants die inzetten op een duurzame gastronomie, die goed is voor de planeet. Het zijn chefs die heel expliciet toekomstgericht werken. Tien restaurants krijgen hun eerste groene ster:

Humus & Hortense (Brussel)
Graanmarkt 13 (Antwerpen)
Hofke van Bazel (Kruibeke)
Souvenir (Gent)
De Jonkman (Sint-Kruis-Brugge)
L’air du Temps (Éghezée)
L’atelier de Bossimé (Namen)
Arabelle Meirlaen (Marchin)
La Distillerie (Bourglinster)
Hors-Champs (Gembloux)

Young Chef Award

Elk jaar wordt ook een jonge chef in de kijker gezet. Daarbij wordt op dezelfde manier gewerkt als voor de sterrenzaken. De jonge vrouwelijke chef Manon Schenck van La Table de Manon in Grandhan (Luxemburg) viel in de prijzen. Zo toont Michelin ook aan hoe het vak stilaan begint te vervrouwelijken.