Burgemeester Vananroye over belangenvermenging kabinet Claes: "Conclusies verwacht"

Nadat vanochtend bekend raakte dat het eindrapport van Audit Vlaanderen over gewezen burgemeester Hilde Claes en haar kabinet wordt overgemaakt aan de cel corruptie van de federale politie, ontstond bij de huidige bestuursploeg grote zenuwachtigheid. De conclusie van de doorlichting was dan ook snoeihard: “Absolute en onweerlegbare belangenvermenging door de kabinetschef van Hilde Claes en het diensthoofd Communicatie van de stad". Zelf draagt de voormalige burgemeester van Hasselt hiervoor de politieke verantwoordelijkheid.

YL, DJ, FiVr

Het rapport gaat over de toewijzing van een contract van 6.790 euro door de stad Hasselt aan communicatiebureau Impuls in februari vorig jaar. Het rapport wijst drie mensen met de vinger: toenmalig burgemeester Hilde Claes (sp.a) die begin september 2016 ontslag nam als gevolg van deze affaire, haar kabinetschef en in mindere mate het diensthoofd Communicatie van de stad.

Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) deelde tijdens een persconferentie in het stadhuis dinsdagnamiddag mee dat haar voorgangster politiek verantwoordelijk is voor wat haar kabinetschef aan de onderzoekers heeft verteld over de mogelijke belangenvermenging. "De burgemeester was daarvan op de hoogte en heeft dat toegegeven. Maar we weten op dit moment niet of zij ook gerechtelijk vervolgd zal worden."

Vananroye had zich naar eigen zeggen wel aan deze conclusies verwacht. "In september nog niet, maar tegen deze tijd wel. De wet op overheidsopdrachten is redelijk duidelijk. Dat kon dus moeilijk anders."

Lees hier waarom de toestand zodanig onhoudbaar geworden was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer