© rr

Dakloze die vuurtje maakt in Kaapstad, steekt Tafelberg in brand

Een grote brand in de toeristische hoofdstad van Zuid-Afrika, Kaapstad, heeft grote delen van de beroemde Tafelberg getroffen. Onder meer het populaire Rhodes Memorial Restaurant en de historische bibliotheek zijn uitgebrand. De brand zou veroorzaakt zijn door een dakloze die een vuurtje aan het maken was.

tg
Bron: BELGA

Het vuur vernielde een restaurant en sloeg op delen van de nabijgelegen universiteit van Kaapstad over. Verscheidene universiteitsgebouwen en een bibliotheek met zeldzame boeken zijn door de vlammen vernield. Honderden studenten die op de campus leven, werden geëvacueerd, aldus de stad en de universiteit. De autoriteiten riepen inwoners en bezoeker op het gebied meteen te verlaten. De oudste windmolen van Zuid-Afrika, Mostert’s Mill, die van 1796 dateerde, brandde helemaal af.

Sterke winden wakkerden het vuur maandag nog aan. Afgelopen weekend werden nog blushelikopters ingezet, maar maandag is nog niet duidelijk of die opnieuw worden ingezet. In de loop van de voormiddag zal een beslissing worden genomen. De sterke winden kunnen immers problematisch zijn. “Er zijn windsnelhebben tussen 45 en 50 kilometer per uur”, aldus Prins aan de zender eNCA.

Ruim 120 brandweerlui en vijf blushelikopters waren in de weer om het vuur te bestrijden. Twee brandweermannen raakten gewond, maar er vielen geen doden volgens de hulpdiensten.

Kampvuur

De brand ontstond zondagochtend, iets voor 9 uur lokale tijd. Door de droogte en lage vochtigheid in de lucht verspreidde het vuur zich snel. De hulpdiensten zeiden dat de brand waarschijnlijk veroorzaakt werd door een kampvuur dat een dakloze had aangestoken.

Zuid-Afrika gaat door een periode van droogte, waardoor de kans op branden groter is. Volgens de autoriteiten kan het daarom nog dagen duren voor het vuur volledig gedoofd is. Er zijn vier blushelikopters aanwezig en meer dan 120 brandweerlieden zijn er aan de slag.

De Tafelberg is een beschermd natuurgebied.

De brandweer krijgt het vuur niet onder controle door de strakke wind. ©  AFP

Verschillende gebouwen staan intussen in brand. De universiteit wordt geëvacueerd. ©  AFP

 ©  AFP

Het is erg warm en droog in Kaapstad. ©  AFP

Onder meer met blushelikopters wordt geprobeerd het vuur te doven. ©   AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer