Liberalen en socialisten botsen al meteen over coronapremie

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. © ISOPIX

Moet de coronapremie in de privé nu per bedrijf onderhandeld worden of per sector? De inkt van het loonakkoord is nog niet droog of liberalen en socialisten verschillen al van mening.

Jan-Frederik Abbeloos

De liberale voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) waren er vanochtend snel bij om het loonakkoord te bejubelen dat de regering-De Croo vorige nacht sloot. ‘Loonnorm blijft behouden zodat onze concurrentiekracht bewaard blijft en bedrijven die het goed doen, kunnen hun personeel een (bijna) netto premie geven tot 500 euro, eenmalig’, zo tweette Lachaert. De woordvoerder van Bouchez verduidelijkt aan De Standaard dat dit volgens de MR impliceert dat de onderhandelingen over die premie ook op bedrijfsniveau dienen te gebeuren. Ook CD&V leest het akkoord volgens onze informatie op die manier.

Maar dat is helemaal niet hoe Vooruit en de PS het akkoord van afgelopen nacht lezen. ‘Op mijn voorstel heeft de regering afgesproken een coronapremie van 500 euro toe te kennen aan werknemers, te negotiëren per bedrijf of per sector’, zo reageerde minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS) op Twitter. Zijn woordvoerder is even formeel: de coronapremie kan ook op sectorniveau worden onderhandeld. Volgens Vooruit is het zelfs de logica zelve dat er eerst op sectorniveau gekeken wordt onder welke voorwaarden een premie mogelijk is, waarna bedrijven die niet onder die voorwaarden vallen alsnog op eigen houtje een premie kunnen toekennen. Kamerlid Melissa Depraetere (Vooruit) benadrukte dat dan ook nog eens in het kamerdebat.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verduidelijkte in de Kamer dat de toekenning van de premie op sectorniveau en op bedrijfsniveau kan beslist worden. ‘Maar het moet wel gaan naar bedrijven die het beter hebben gedaan.’ Maar laat de regering net daar in gebreke gebleven zijn om dat ‘beter doen’ te definiëren. ‘Misschien heeft een bedrijf niet meer omzet geboekt, maar vindt de werkgever dat zijn werknemers alles uit de kast gehaald hebben’, gaf De Croo nog als voorbeeld om te duiden hoe moeilijk zo’n definitie is.

De bal ligt zo de facto opnieuw in het kamp van de sociale partners. Als de sociale partners er niet in slagen om afspraken op sectorniveau te maken – waar de werkgevers zich altijd tegen verzet hebben – zullen er op dat niveau sowieso geen afspraken zijn. De regering gaat nooit een private sector of ondernemingen kunnen verplichten om een coronapremie toe te kennen. Ze kan enkel een fiscaalvriendelijk systeem aanbieden waar bedrijven op kunnen ingaan.