Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenDagcijfers

Cijfers blijven positief evolueren, nog nauwelijks 700 coronapatiënten in ziekenhuis

Cijfers blijven positief evolueren, nog nauwelijks 700 coronapatiënten in ziekenhuis
Beeld Getty Images

De coronacijfers blijven de goede kant opgaan in ons land. Er worden dagelijks nog 882 nieuwe gevallen vastgesteld, een afname van 40 procent in vergelijking met de week voordien. In alle Belgische ziekenhuizen worden momenteel nog 702 ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten, zo blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Van 4 tot en met 10 juni zijn dagelijks 882 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het gaat om een daling van 40 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. 

In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 1.076.338 besmettingen geregistreerd. 

Ook wanneer we de dagcijfers met elkaar vergelijken, zien we alleen maar positieve signalen, met op alle dagen telkens minder vastgestelde besmettingen dan dezelfde dag een week eerder.

De reproductiewaarde is gedaald tot 0,76. Dat betekent dat de epidemie nog altijd aan kracht afneemt.

Testen

Er werden in diezelfde periode wat minder testen afgenomen, gemiddeld ging het om 40.941 testen per dag wat neerkomt op een daling met 9 procent. 

De positiviteitsratio bedraagt 2,7 procent en daalt daarmee met 1,2 procent. 

Ziekenhuisopnames

Het aantal Covidpatiënten op intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen is gedaald tot 274. In totaal worden nog 702 ziekenhuisbedden bezet door deze patiënten.

Hierdoor kunnen de hospitalen stilaan overschakelen naar Fase 0, wat betekent dat nog slechts 15 procent van alle erkende bedden zijn bezet door Covidpatiënten.

Dagelijks worden er nog 49,3 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een daling van 31 procent in vergelijking met de week voordien. Het is van eind september 2020 geleden - het begin van de tweede golf - dat het aantal hospitalisaties op dat niveau lag.

Overlijdens

Er overleden in de afgelopen week gemiddeld 8,6 mensen per dag aan corona. Dat is een daling met ruim 40 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor.

Sinds de start van de pandemie zijn er in ons land al 25.088 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Vaccinaties

Tot slot hebben meer dan 5,6 miljoen personen in ons land één coronaprik gekregen (48,7 procent van de hele bevolking). Iets meer dan 3 miljoen mensen, of 33,1 procent van de volwassen bevolking, is volledig gevaccineerd.

In Vlaanderen zijn 3.377.061 inwoners minstens deels gevaccineerd, goed voor 50,76 procent van de totale bevolking. 1.833.910 onder hen kregen al beide prikken of een Johnson & Johnson-vaccin. Het gaat om 27,56 procent van de bevolking.

Bekijk hier ook de vaccinatiecijfers uit uw gemeente: