De cameraval bracht de otter duidelijk in beeld. © davidvdbroeck_nature

Wildcamera levert bewijs van otter in Rupelstreek

Rupelstreek -

In een van de natuurgebieden van Natuurpunt Rupelstreek is een otter vastgelegd op camera. In de buurt van de Rupelstreek, aan de oevers van Schelde en Rupel, waren er de jongste jaren al waarnemingen. Echt bewijs van een otter in de Rupelstreek zelf ontbrak, tot nu.

Of het dier zich daadwerkelijk ook in de omgeving heeft gevestigd, is nog niet duidelijk. Extra cameravallen die zijn geplaatst, moeten daar de komende maanden uitsluitsel over geven.

Het was natuurfotograaf David Van den Broeck die door middel van zo’n cameraval de otter voor het eerst wist vast te leggen. “Het beeld werd gemaakt om 23.30u, wat er op kan wijzen dat de otter heel de dag in het gebied aanwezig was. Otters worden immers pas actief wanneer het schemert”, vertelt hij.

Sinds 2012 duiken otters hier en daar sporadisch op, maar ze zijn nog steeds zeer zeldzaam in ons land. Op dit moment wordt de otterpopulatie in België geschat op slechts een tiental exemplaren. “Habitatsversnippering is een groot probleem”, weet Yente De Maesschalck van Natuurpunt Rupelstreek. “Daarom hebben we in de Rupelstreek al enkele natuurgebieden voorbereid op de komst van de otter. Zo werd er tussen de oever van de Rupel en natuurgebied Walenhoek in Niel al een brede ecologische verbinding met verschillende eco-tunnels aangelegd. Ook in Rumst wordt zo’n corridor gepland.”

Gezonde biotoop

“Door middel van de extra cameravallen die zijn geplaatst, hopen we nu te weten te komen of otters het gebied vaker bezoeken. Dat is belangrijke info om de natuurgebieden beter te beschermen en de natuurkwaliteit nog optimaler te maken voor de komst van dit bijzondere roofdier. In ieder geval is het bezoek van de otter een teken dat de kwaliteit van onze natuurgebieden gestegen is. Otters zijn een biologische indicator voor de gezondheid van een biotoop.” (bar)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER