N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt op deal met PS in 2024: "Historische gemiste kans uit 2019 hernemen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt na de verkiezingen van 2024 een akkoord met de PS te kunnen sluiten om van België een confederaal land te maken. Die hoop heeft de partijvoorzitter van de Vlaams-nationalisten uitgesproken tijdens de N-VA-familiedag in Plopsaland. “2024 is de vervaldatum. Dat is de afspraak met de geschiedenis.”

Het is 20 jaar geleden dat de N-VA werd opgericht, herrezen uit de as van de Volksunie. Om dat te vieren komen vandaag 9.000 Vlaams-nationalistische partij-aanhangers samen in pretpark Plopsaland, in de Panne. 

Wat heeft de partij te vieren na 20 jaar bestaan? De partij werd in 2001 opgericht met als doel een onafhankelijk Vlaanderen te creëren. Hoewel die onafhankelijkheid er bijlange na nog niet is, blikt partijvoorzitter Bart De Wever tevreden terug op twee decennia partijgeschiedenis.

De Wever stelt vast dat het politieke landschap er 20 jaar later helemaal anders uitziet. “De traditionele partijen die vroeger samen nog 2/3 hadden, hebben nu nog met moeite 1/3. De grondstroom in Vlaanderen is volledig verlegd en dat gaat in de richting die we willen”, zei de partijvoorzitter vanmiddag in “Het journaal”.

Bekijk hier het gesprek uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Tegelijk geeft De Wever toe dat zijn partij nog op een grote honger zit en die heet sinds 2010 “confederalisme”. In het tv-programma “De zevende dag” blikte De Wever bitter terug op de formatiegesprekken van 2019, toen hij met PS-tegenhanger Paul Magnette “héél dichtbij” een deal was.  “Een historisch gemiste kans”, die De Wever na de verkiezingen van 2024 weer wil grijpen. “2024 is de vervaldatum. Dat is de afspraak met de geschiedenis.”

Gesprekken met PS

Het is een contradictie dat De Wever om zijn confederalistische wensdroom waar te maken, weer met de Franstalige socialisten van de PS rond de tafel wil gaan zitten, maar het is de enige manier. 

“Langs Franstalige kant is er een democratie op zichzelf. Daar moet je natuurlijk een groot akkoord mee maken. Dat zal met de linkerzijde zijn in Wallonië, want er is bijna geen andere zijde in Wallonië. Dat is daar driekwart van de kiezers. Met hen moet je een groot akkoord maken over confederalisme.” 

“Ik denk dat de PS begrepen heeft dat dit land op de rand staat van de totale onbestuurbaarheid,” gaat De Wever verder, “en dat zij realistisch genoeg zijn om te weten dat we in ‘24 daarover een akkoord moeten maken.” 

Bekijk hier het langere gesprek uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bart De Wever hoopt dat de Vlaamse partijen van de huidige federale regering in 2024 zware verliezen zullen lijden. Maar als de zogenoemde Vivaldi-partijen langs Vlaamse kant zwaar verliezen, met welke Vlaamse partijen wil De Wever dan een regering vormen? 

De N-VA-voorzitter herhaalt nog eens dat hij alleszins niet met Vlaams Belang wil besturen, omdat die partij “op revolutionaire strategie zit, een soort Catalaans scenario”, en daar gelooft hij naar eigen zeggen helemaal niet in. 

“Maar alle andere partijen moeten bij de les gebracht worden, dat maar verder blijven besturen tegen de Vlaamse belangen in niet langer gaat. Het enige dat overtuigend zal zijn, zal een verkiezingsnederlaag zijn, vrees ik.”

Meest gelezen