Boris Johnson ©  REUTERS

Britse oppositie boos op “hypocriete” premier Boris Johnson na vliegreis naar Londen voor etentje

De Britse oppositie heeft boos gereageerd op berichten over een vliegreis van premier Boris Johnson tijdens de klimaattop in Glasgow. Een krant onthulde dat Johnson vanuit Glasgow met een privéjet naar Londen vloog voor een diner in een herenclub. “Stuitende hypocrisie”, oordeelde Labour-parlementslid Anneliese Dodds.

jvh
Bron: Belga

De Daily Mirror publiceerde foto’s van Johnson die dinsdagavond de exclusieve Garrick Club in Londen verliet. Daar had de conservatieve premier naar verluidt een etentje bijgewoond voor oud-journalisten van de Daily Telegraph, zijn voormalige werkgever. Johnson had na zijn laatste persmoment in Glasgow ook de trein kunnen nemen, ook al had de reis dan ongeveer 4,5 uur geduurd.

LEES OOK: Hoezo, klimaatverandering? Toplui trekken met honderden privéjets naar klimaattop in Glasgow

Dodds spreekt schande over de reis. Ze vindt het onbegrijpelijk dat Johnson eerst wereldleiders waarschuwde voor een klimaatramp, om vervolgens met een privéjet te vertrekken. “Het lijkt dat er bij het nemen van maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken andere regels gelden voor de Conservatieven dan voor de rest van de wereld.”

Het kabinet van Johnson vindt de kritiek overdreven. Een woordvoerder zei dat het belangrijk is dat de premier de mogelijkheid heeft om door het land te reizen. “Bij alle beslissingen over reizen wordt gekeken naar de veiligheid en de tijdsdruk.” Johnson zou de reis van enkele honderden kilometers bovendien in een bijzonder zuinig vliegtuig hebben afgelegd. “Er is ook de meest duurzame vliegtuigbrandstof mogelijk gebruikt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER