De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan © REUTERS

Turkse lira naar nieuw laagterecord na derde renteverlaging in twee maanden

De Turkse centrale bank heeft donderdag de rente verlaagd, ondanks de hoge inflatie in het land. De voornaamste rentevoet gaat van 16 naar 15 procent, een beslissing die er kwam na druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Na de aankondiging zakte de Turkse lira naar een nieuw dieptepunt.

7 reacties

  • Pierre Vaneylen

    2 jaar geleden
    Als we niet aan de euro gekoppeld waren gebeurde hier hetzelfde.
  • Patrick Pittoors

    2 jaar geleden
    25 jaar geleden, toen ik op vakantie was in Bodrum, stonden de Turken op het einde van de maand ook al aan te schuiven aan de bankkantoren om hun loon in Turkse Lire onmiddellijk om te wisselen tegen US Dollar om zo de inflatie tegen te gaan (de Euro bestond toen nog niet).
  • Helene Van der Heyden

    2 jaar geleden
    Wie wil daar nog op vakantie om deze dictator te steunen,
  • Maartje Nieuwboter

    2 jaar geleden
    In 1933 was 1 dollar 2 Turkse lira waard. In 1995 was 1 dollar al 45 000 lira waard, en in 2008 had je al 1 170 000 lira nodig om een dollar te kopen. Daarna heeft men de "nieuwe lira" ingevoerd, waarbij 1 miljoen oude lira werd omgedoopt tot 1 nieuwe lira. In 2010 was 1 dollar = ongeveer 1,5 lira. Nu zitten we alweer aan 11 lira per dollar. Onvoorstelbaar. Binnenkort moet je in Turkije weer miljonair zijn om een brood te kunnen kopen, zoals 15 jaar geleden het geval was.
  • Philippe Vanbelleghem

    2 jaar geleden
    de dag dat Erdogan opkrast is Turkije bevrijd en kan de Lira weer stijgen en iedereen content.