Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Geen grap: Zweden traint kraaien om sigarettenpeuken op te rapen

Geen grap: Zweden traint kraaien om sigarettenpeuken op te rapen
Beeld RV

Als het aan de Zweedse gemeente Södertalje ligt krijgt de reinigingsdienst gevleugelde versterking. Het centrum moet binnenkort worden ontdaan van sigarettenpeuken door, jawel, een vrijwilligersteam van kraaien.

De vogels doen nu een korte opleiding bij Christian Günther-Hanssen van Corvid Cleaning. Hij bouwde zelf een soort snoepautomaat. Voor elke peuk die het gevaarte incasseert, spuugt het wat nootjes uit.

“Het zijn wilde vogels die vrijwillig meedoen”, vertelde de bedenker aan Aftonbladet. Hij legt uit dat kraaien de intelligentste en dus meest geschikte kandidaten zijn voor deze taak. Ze zijn gemakkelijker te onderwijzen en er is een grotere kans dat ze van elkaar leren, terwijl het risico dat ze ander spul in de machine gooien beperkt blijft.

“Het duurde zo’n twee jaar tot ik de machine klaar had”, zegt Günther-Hanssen. “De kraaien begrepen het principe daarentegen vrij snel, een maand of zo.”

Södertalje, bij Stockholm, is jaarlijks zo’n 20 miljoen Zweedse kroon (2 miljoen euro) kwijt aan schoonmaakkosten. Peuken zouden dik 60 procent van het afval vormen.

Günther-Hanssen wil nog wel uitdokteren of de nicotine uit de peuken schadelijk is voor de vogels. En een inwoner van Södertalje vroeg, niet onterecht: is het echt zo veel ingewikkelder om mensen hun eigen peuken te laten weggooien dan kraaien te trainen om dat te doen?