Joeri V. (rechts) werkte als piloot bij Heliventure FTO, dat in het verleden VIP-vluchten voor dancefestival Tomorrowland verzorgde. © Dirk Van de Velde

Helikopterpiloot die vips naar Tomorrowland voerde riskeert tien jaar cel wegens cocaïnesmokkel

Antwerpen, Lint -

De openbaar aanklager heeft tien jaar celstraf geëist tegen helikopterpiloot en personal trainer Joeri V. (37) wegens betrokkenheid bij de invoer van honderden kilo’s cocaïne via de haven van Antwerpen. Opmerkelijk: Joeri V. kwam in het verleden meermaals in de media als helikopterpiloot die vips en artiesten vervoerde voor het dancefestival Tomorrowland.

Joris Van der Aa

Joeri V. staat samen met dertien medebeklaagden terecht voor de correctionele rechtbank van Antwerpen voor een aantal drugstransporten via de haven van Antwerpen. Volgens het parket waren de verdachten in 2018 betrokken bij invoer van meerdere partijen van enkele honderden kilo’s cocaïne. Joeri V. werd door de aanklager neergezet als een spilfiguur die dekmantelfirma’s en stromannen regelde om ogenschijnlijke legale transporten op te zetten, die gebruikt werden om ongemerkt verdovende middelen binnen te trekken.

De organisatie beschikte over een “criminele transportfirma” die containers met deklading, zoals tegels of houtpellets, ophaalde in de Antwerpse haven. Die containers werden vervolgens afgeleid naar een loods van de bende in Lint, waar de zakken cocaïne tussen de gewone lading uitgehaald werden. Tijdens het onderzoek werd ruim 1,6 ton cocaïne in beslag genomen door de federale politie.

Behalve tien jaar celstraf riskeert Joeri V. ook een boete van 80.000 euro. Voor transporteur Taoufik A. werd acht jaar cel geëist. Hij ontkende in zijn verhoren iedere betrokkenheid en beweerde slechts een ‘onwetende’ chauffeur te zijn. Voor Felipe G. en Taulant C. werd zeven jaar cel geëist, voor Mohamed B. vijf jaar en voor loodseigenaar Carl D.W. vier jaar cel.

Man van vele stielen

Joeri V. is een man van vele stielen. Zo was hij personal trainer in de fitness aan de AED Studio’s in Lint. Op hetzelfde bedrijfsterrein was hij actief als helikopterpiloot bij Heliventure FTO, het helikopterbedrijf dat verbonden is aan de AED Studio’s. Als piloot van Heliventure haalde Joeri V. herhaaldelijk de media. Zo verzorgde Heliventure FTO in het verleden VIP-vluchten voor dancefestival Tomorrowland in Boom. Ook Luc B., de grote baas van Heliventure FTO, werd recent nog veroordeeld wegens cocaïnesmokkel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER