Ilse De Meulemeester vrijgesproken van witwas maar schuldig aan schriftvervalsing

De correctionele rechtbank heeft Ilse De Meulemeester (50) schuldig bevonden aan schriftvervalsing, ze krijgt geen straf. De zaak was een van de dossiers die voortvloeide uit het conflict tussen de ex-Miss België en haar voormalige aanbidder, frituurbaas Jacobus Perdaems (65).

Nette Loots, Sam Reyntjens

De bal ging aan het rollen in 2012. Volgens Jacobus Perdaems, de steenrijke Nederlandse eigenaar van Frituur Number 1, had hij die periode een relatie met de ex-Miss België. Hij overlaadde haar naar eigen zeggen met cadeaus ter waarde van 2,8 miljoen euro. Na een half jaar verbrak Ilse De Meulemeester het contact. Van een amoureuze relatie was in haar ogen nooit sprake geweest.

De stukgelopen vriendschap ontaardde in een regelrechte oorlog. Perdaems beschuldigde de ex-miss van afpersing en oplichting, zij beweerde op haar beurt het slachtoffer te zijn van een stalker die het niet kon verkroppen dat ze zijn avances had afgewezen. De correctionele rechtbank van Antwerpen gaf De Meulemeester alvast gelijk in het stalking-dossier en veroordeelde Perdaems in oktober 2021 tot twee jaar celstraf met uitstel.

Dit keer was de situatie anders en zat De Meulemeester in de beklaagdenbank. Ze stond terecht op verdenking van witwassen en schriftvervalsing. Voor de aantijging dat ze Perdaems zou hebben opgelicht en afgeperst is volgens het parket onvoldoende aanwijzingen maar de voormalige schoonheidskoningin zou in de periode 2011-2013 wel een aantal dubieuze transacties hebben uitgevoerd.

Zo verkocht ze een aantal goudstaven, die vermoedelijk afkomstig waren van het zwart vermogen van Perdaems. De opbrengst van die verkoop zou zijn aangewend om de aankoop van Porsches te financieren.

Schriftvervalsing

De ex-Miss België ontkende eerst dat het goud en het geld afkomstig waren van Perdaems. Toen ze gevraagd werd om die transacties te verantwoorden, legde ze verschillende documenten voor die niet bleken te stroken met de realiteit. Zo beweerde ze dat ze de twee kilogram goud en 30.000 euro van een vriendin in Frankrijk had gekregen. Achteraf verklaarde de Française aan de politie dat ze de brief “in opdracht van” De Meulemeester had geschreven, wat wees op schriftvervalsing.

“Waar het geld ook vandaag kwam, het kan geen legale herkomst hebben, want mevrouw gaf in die periode een belastbaar inkomen aan van 0 euro”, zei de procureur tijdens de behandeling van de zaak. Het Openbaar Ministerie vorderde een celstraf van vijftien maanden. De verdediging van De Meulemeester pleitte onschuldig omdat De Meulemeester niet kon weten dat het gekregen geld zwart geld was.

Geen straf

De rechtbank oordeelde donderdag dat De Meulemeester wel schuldig is aan de schriftvervalsing maar niet aan witwassen. “Het staat niet vast dat elke legale oorsprong van de gelden uitgesloten is en het is minstens niet aangetoond dat beklaagde kennis had van enige illegale oorsprong van de gelden”, motiveert de rechtbank de vrijspraak voor witwas.

De rechtbank vond een eenvoudige schuldigverklaring voldoende, ze krijgt dus geen straf opgelegd. In haar vonnis haalt de rechtbank aan dat de redelijke termijn overschreden werd omdat de eindvordering van het parket twee jaar op zich liet wachten.

Jacobus Perdaems staat vandaag ook nog voor de rechter in een dossier rond fiscale fraude, hij wordt samen met een van zijn vennootschappen vervolgd. De FOD Financiën stelde zich burgerlijke partij tegen de frituurbaas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen