Zo open je een fles champagne of schuimwijn op een veilige manier (en dit mag je zeker niét doen)
Bij het openen van een fles prosecco, cava of champagne is het altijd oppassen geblazen: een kurk kan snel wegschieten en iemand verwonden. Wat is de veiligste manier om een fles champagne of schuimwijn te ontkurken om dat te voorkomen? En hoe komt het dat zo'n kurk zohard aankomt? Sommelier Iphy Dubois van Bar Brut en wetenschapsexpert Martijn Peters leggen uit.
Het ontkurken van een fles is vaak een spannend en vreugdevol moment tijdens een feestje, en tijdens het eindejaar knalt er toch al meer dan één open meestal. Gezellig, dat poppend geluid, en lekker wat je eruit haalt, maar het kan voor ongelukken zorgen. “De kurk kan met een snelheid van 40 tot 50 kilometer per uur weg knallen”, vertelt wetenschapsexpert Martijn Peters. “Een op hol geslagen kroonkurk kan gemakkelijk glas breken, maar evengoed jouw oogkas. Zo zien artsen soms mensen binnenkomen met bloedingen of een losgekomen netvlies. Oppassen is dus de boodschap.”
Hoe komt het dat champagneflessen zoveel druk bevatten? “De druk ontstaat door de koolstofdioxide in de schuimwijn, het gas dat zorgt voor de bubbels”, legt Martijn verder uit. “Hoe hoog die is, hangt af van de soort schuimwijn. Voor een prosecco ligt dat rond de 3,5 bar, maar bij een champagne kan dat algauw 6 bar zijn. Dat is drie keer zoveel als in onze autobanden. De snelheid waarmee zo’n kurk eruit komt, kan daardoor zo hoog oplopen. Let hierbij op: als de temperatuur van de fles stijgt of als je ermee gaat schudden, dan kan die snelheid nog hoger worden.” Het is dus belangrijk om er voorzichtig mee om te springen.
Stap voor stap: hoe ontkurk je veilig een champagnefles?
Om die voorzichtigheid voorop te zetten, roepen we de hulp in van sommelier Iphy Dubois van wijnbar Bar Brut. “Champagne of schuimwijn zijn zoals baby’s”, vertelt Iphy Dubois van de Antwerpse zaak Bar Brut. “Je moet de flessen met liefde behandelen. Eerst en vooral is het belangrijk dat je, zoals Martijn zegt, zeker niet met de fles schudt, om extra druk te vermijden. Best leg je de fles eerst in een ijsemmer met veel water en ijsblokjes, om ze er nadien rustig uit te halen. Vervolgens zoek je het lipje van de folie en haal je de folie van de kurk. Dan blijven alleen het ijzeren omhulsel en de kurk zelf over. Dat ijzeren omhulsel noemen we een musulet. Die draai je rustig open, terwijl je de duim van je andere hand op de kurk met de muselet gedrukt houdt.” Zo zou je gemakkelijk het ijzeren vlechtwerk kunnen verwijderen. Hou je duim daarna wel onmiddellijk weer op de kurk.
Het ontkurken gebeurt volgens de regels van de kunst niet met een 'plop’, maar met een ‘zucht‘
Tot slot is het tijd voor het ultieme moment: het ontkurken zelf. “Richt de fles daarbij nooit op jezelf”, waarschuwt Dubois. “En de fles op de grond neerzetten zoals Girmay deed is nooit een goed idee. Wel hou je de fles beter een beetje schuin en blijf je jouw duim op de kurk houden. Je andere vingers doe je rond de hals van de fles. Dat laatste is belangrijk om vliegende kurken te voorkomen. Vervolgens draai je met je andere hand aan de fles om de kurk zo vanzelf naar buiten te laten komen. Volgens de regels van de kunst gebeurt dat niet met een ‘plop’, maar met een ‘zucht’ of un souffle. Hou ook zowel de fles als het glas schuin onder de 45 graden terwijl je uitschenkt.” Zo lukt het je zonder problemen in de toekomst.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?