Paleontologen bij een aantal fossiele ribben die blootgelegd zijn.
Instituto Dom Luiz (Faculty of Sciences of the University of Lisbon)

Man in Portugal ontdekt resten van mogelijk grootste dinosaurus van Europa in zijn achtertuin

De overblijfselen van mogelijk de grootste dinosaurus die ooit is gevonden in Europa, worden blootgelegd in een achtertuin in Pombal, een stad in het centrum van Portugal. Dat heeft de Universidade de Lisboa bekendgemaakt. De fossielen zijn afkomstig van een sauropode - een langnek-dinosaurus - van zo'n 25 meter lang en 12 meter hoog en ze worden bestudeerd door een internationaal team.  

Het verhaal begint in 2017, toen de eigenaar van een huis in Pombal aan het werken was in zijn tuin en er verschillende fragmenten van gefossiliseerde beenderen vond. Hij contacteerde een onderzoeksteam en dat voerde in dat zelfde jaar een eerste opgravingscampagne uit.  

Tussen 1 en 10 augustus van dit jaar hebben Portugese en Spaanse paleontologen op de Monte Agudo-site dan fossiele resten blootgelegd van wat wel eens de grootste dinosaurus zou kunnen zijn die ooit gevonden is in Europa. 

Een paleontologe aan het werk op de site.
Instituto Dom Luiz (Faculty of Sciences of the University of Lisbon)

Een brachiosauride sauropode

De fossielen behoren toe aan een brachiosauride sauropode. Sauropoden zijn plantenetende, viervoetige dinosaurussen met een lange nek en staart. 

De Brachiosauridae zijn een familie die bestaat uit grote soorten die leefden van het Laat-Jura tot het Vroeg-Krijt, zo'n 160 tot 100 miljoen jaar geleden. Ze worden gekenmerkt door sterk ontwikkelde voorpoten en hadden schouders die hoger stonden dan hun bekken. 

Een aantal van de meest tot de verbeelding sprekende dinosaurussen behoren tot deze groep, zoals Brachiosaurus altithorax en Giraffatitan brancai, naast ook de Portugese soort uit het Laat-Jura die in het westen van Portugal is gevonden, Lusotitan atalaiensis

(Lees voort onder de illustraties)

Een reconstructie van hoe Brachiosaurus altithorax er kan uitgezien hebben.
Nobu Tamura/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Een vergelijking van de grootte van een Brachiosaurus en een mens. De lengte van het zwarte streepje stelt een meter voor.
Public domain

Ribben en wervels

Tot hiertoe zijn een belangrijke reeks elementen van het skelet verzameld op de site, onder meer wervels en ribben. 

"Het is ongewoon dat we al de ribben van een dergelijk dier vinden, en al helemaal niet op deze manier, waarbij ze hun oorspronkelijke anatomische positie behouden hebben", zei Elisabete Malafaia, een postdoctoraal onderzoeker aan de Universidade de Lisboa. 

"Deze manier van bewaring komt relatief weinig voor in het fossielenbestand van dinosaurussen, en meer in het bijzonder van sauropoden, uit het Portugese Laat-Jura."

De bewaringskenmerken van de fossielen en hun positie wijzen op de mogelijke aanwezigheid van andere delen van het skelet van dit individu, een hypothese die getest zal worden tijdens toekomstige opgravingscampagnes op de site. 

"Het onderzoek op de Monte Agudo paleontologische site bevestigt dat de streek rond Pombal een belangrijk fossielenbestand herbergt van gewervelden uit het Laat-Jura", zei Malafaia. "De laatste decennia heeft dat geleid tot de ontdekking van overvloedige materiële resten die zeer belangrijk zijn voor de kennis van de continentale fauna die leefde op het Iberisch Schiereiland zo'n 145 miljoen jaar geleden."  

Bron: een persmededeling van de Universidade de Lisboa. 

Paleontologen van het team rond de blootgelegde ribben van de dinosaurus.
Instituto Dom Luiz (Faculty of Sciences of the University of Lisbon)

Meest gelezen