Adnan Syed wordt vrijgelaten onder grote belangstelling

Veroordeelde uit populaire podcast "Serial" vrijgelaten na vraag van aanklagers om nieuw proces

In de Verenigde Staten is Adnan Syed vrijgelaten. Hij werd in 2000 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn ex-vriendin. De zaak kreeg veel bekendheid toen de populaire podcast "Serial" vragen opwierp over het hele proces. Vorige week vroegen aanklagers een nieuw proces, omdat ook zij twijfelden aan "de integriteit van de veroordeling". De rechter heeft het vonnis daarop vernietigd.

Na meer dan twintig jaar in de cel is Adnan Syed opnieuw een vrij man. De intussen 41-jarige inwoner van Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland, werd in 2000 veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin Hae Min Lee. Levenslang zou hij moeten zitten, maar een rechter vernietigde dat vonnis gisteren.

Aanleiding daarvoor was een nieuw dossier van enkele aanklagers. Dat dienden ze vorige week in met de vraag om een nieuw proces. Recent onderzoek wijst immers twee andere mogelijke verdachten aan. Die zouden in 1999, tijdens het oorspronkelijke onderzoek, niet op een juiste manier zijn uitgesloten als verdachten. De aanklagers argumenteren bovendien dat toen onbetrouwbare getuigenverklaringen werden gebruikt.

Syed werd destijds veroordeeld op basis van een getuigenis van één van zijn vrienden. Die verklaarde dat Syed zijn plannen om zijn ex-vriendin te vermoorden, aan hem had opgebiecht. Hij zou hem bovendien geholpen hebben om Lee te begraven in een park. Syed schreeuwde zijn onschuld uit en zei dat hij in de schoolbibliotheek was op het moment van de moord. 

Podcast "Serial"

De details van het onderzoek en de veroordeling werden wereldwijd bekend toen journaliste Sarah Koenig een podcast maakte over de zaak. "Serial" werd een succes en kan gezien worden als de doorbraak van het podcast-genre. Meer dan 300 miljoen mensen luisterden naar de gesprekken die Koenig had met verschillende getuigen en met Syed zelf. 

De podcast riep veel vragen op over het hele proces, omdat onder meer aan het licht kwam dat een vriendin die Syed had gezien in de bibliotheek niet werd opgeroepen als getuige. En ook de HBO-serie "The case against Adnan Syed" plaatste vraagtekens bij de rechtszaak. Daarin zei één van de advocaten van Syed dat de DNA-sporen die op het lichaam van het slachtoffer en in een auto werden gevonden, niet van zijn cliënt waren.

Vonnis vernietigd

Maar het is uiteindelijk het dossier en de vraag van de aanklagers die een rechter hebben doen besluiten het vonnis te vernietigen. Rechter Melissa Phinn benadrukt dat ze dat doet "in het belang van de eerlijkheid en rechtvaardigheid". Volgens haar is de staat er destijds niet in geslaagd voldoende bewijs te verzamelen dat de verdediging van Syed had kunnen helpen.

De rechter geeft de staat 30 dagen de tijd om te beslissen of er effectief een nieuw proces komt of dat de zaak wordt geseponeerd. Tot dan krijgt Syed huisarrest. "Ik begrijp hoe moeilijk dit is, maar we moeten ervoor zorgen dat we de juiste persoon verantwoordelijk houden", aldus aanklager Becky Feldman.

Meest gelezen