Daarom betoogt de socialprofitsector al voor de derde keer in 4 maanden tijd: “Koken gaat niet zonder kost”

© BELGA

De socialprofitsector betoogt vandaag al voor de derde keer in 4 maanden tijd voor een nieuw sociaal akkoord. De onderhandelingen op Vlaams en federaal niveau gaan absoluut niet vooruit, klinkt het. “Koken gaat niet zonder kost. Geen akkoord zonder budget”, vat Jan Piet Bauwens van de socialistische BBTK de problematiek samen. De Antwerpse Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) is echter niet te spreken over de deelname van ambtenaren uit de stedelijke kinderopvang aan de betoging. "Een echte slag in het gezicht,' noemt de schepen het.

In de buurt van de Kruidtuinlaan in Brussel zijn dinsdagochtend volgens voorlopige vakbondscijfers zowat 12.000 mensen samengekomen voor de nationale betoging van de non-profitsector (zorg, welzijn en cultuur).

Volgens de bonden gaat het overleg met de Vlaamse en federale regering niet vooruit. Een akkoord tegen de zomer, zoals vooropgesteld door de ministers, is “onhaalbaar aan dit tempo”, aldus Mark Selleslach, nationaal secretaris van de christelijke LBC-NVK. “We hebben niet het gevoel dat er veel politieke wilskracht is”, zegt sectorverantwoordelijke Gert Van Hees van de liberale ACLVB.

“Er komt niets op tafel”

Vakbonden, werkgevers en de betrokken Vlaamse en federale ministers onderhandelen al sinds de vorige betoging in december over een nieuw sociaal akkoord. “Officieel zijn dat onderhandelingen, maar ik noem dat eerder samenkomsten”, zegt Jan Piet Bauwens van de socialistische BBTK . “Er komt niets op tafel, en als we het willen hebben over budget, krijgen we algemene stilte.”

Mark Selleslach van de christelijke LBC-NVK treedt hem daarin bij. “Het gaat niet vooruit. Als het voor de regering belangrijk is sluiten ze zich soms nachtenlang op in een kasteel, maar dat geldt blijkbaar niet voor ons. Ik vind het heel erg dat wij altijd moeten betogen, dat meen ik.”

Gebrek aan budget

Vooral het gebrek aan budget lijkt een probleem. “Maar als de regering één straaljager verkoopt hebben we direct 10 nieuwe sociale akkoorden”, klinkt het laconiek. “En we blijven betogen tot er een akkoord is”, aldus nog Selleslach.

Minimumdienstverlening in zorgvoorzieningen

De manifestatie gaat niet gepaard met een staking, al zou er hier en daar wel een verminderde bezetting kunnen zijn in zorgvoorzieningen, omdat veel personeel naar Brussel is afgezakt. De minimumdienstverlening is in elk geval gegarandeerd, verzekert Selleslach.

Ongeveer 240 personeelsleden in ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen zijn opgevorderd om de dienstverlening te garanderen. Dat zegt de Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro. Volgens Veerle Van Roey van Zorgnet-Icuro heeft de afwezigheid van werknemers nergens voor noemenswaardige problemen gezorgd. Bij de vorige nationale betoging van de non-profit, eind november, moesten nog 760 werknemers opgevorderd worden. Die betoging ging toen wel gepaard met een nationale staking, wat nu niet het geval was.

Antwerps schepen pikt aanwezigheid van ambtenaren uit stedelijke kinderopvang niet

In Antwerpen blijven dinsdag tien stedelijke kinderopvanginitiatieven dicht en draaien er nog eens negen op een beperkte bezitting omdat verschillende medewerkers deelnemen aan de nationale betoging van de socialprofitsector in Brussel. Dat valt niet in goede aarde bij schepen voor Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Er werden al verschillende maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen", laat ze weten aan Belga. "Dit is een echte slag in het gezicht van werknemers in de kinderopvangsector die niet het privilege hebben om ambtenaar te zijn."Ait Daoud stelt dat de medewerkers van de stad Antwerpen "in principe niet betrokken zijn" bij de door de vakbondsmanifestatie aangekaarte problemen, aangezien het om ambtenaren gaat. Zij vallen niet onder het paritair comité van andere werknemers binnen de vergunde kinderopvang. Bovendien werden er al maatregelen tegen een te hoge werkdruk genomen, stelt ze. Zo is er een mobiel team ter vervanging van langdurig zieken en personen in zwangerschapsverlof en bestaat er ook een verplichte collectieve vakantiesluiting van minstens twee weken in de zomervakantie, zodat in de drukke periodes buiten de zomer niet te veel verlof wordt opgenomen.De schepen wijst er ook op dat christelijke vakbond ACV de Antwerpse stadsdiensten had opgeroepen om dinsdag niet mee te manifesteren. De aanwezigheid van vele kinderopvangmedewerkers vindt ze niet correct ten opzichte van wie geen ambtenaar is. "Maar het grootste probleem stelt zich voor de honderden en honderden ouders die voor het blok worden gezet: zij die willen gaan werken en niet zomaar een andere oplossing voor hun kinderen kunnen voorzien", stelt ze. "Deze lichtzinnige beslissing zorgt ervoor dat er vandaag 1.340 kinderen en hun ouders in de kou komen te staan."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen