© Berlijnse politie

Vlaamse verdachte van moord in Duitsland geeft zich aan

Opgejaagd omdat zijn opsporingsfoto plots ook in België opdook, wandelde Stephan M. (55) maandag een politiekantoor in Leopoldsburg binnen. Hij werd in Duitsland gezocht voor de moord op een Poolse kunstenares. “Hallo, ik ben de man op die foto”, verklaarde Stephan M. (55), een wiskundige met een drugsverleden. “Maar ik heb de moord niet gepleegd.”

cel, phu, tab

Stephan M. stapte spontaan naar de politie van Leopoldsburg, om zichzelf aan te geven. Dat bevestigt het parket van Limburg. De hele dag al prijkte zijn foto op diverse nieuwssites. “Ik word blijkbaar gezocht? Ik ben de man op de foto”, zo vertelde hij. Maar in één adem ontkende hij ook maar iets met de moord te maken te hebben.

Al sinds vrijdag onderzoeken ze in Berlijn de moord op Ewa Kacprzykowska (41), een Poolse kunstenares die thuis werd neergestoken. Haar moordenaar stak daarna de flat in brand om de moord te verdoezelen. Ze stierf toen de brandweer haar probeerde te reanimeren.

Speurders ontdekten dat ze twee uur eerder in een nachtwinkel was, samen met een man. Ze kochten twee flessen wodka, en een fles rode en witte wijn.

Beelden van een bewakingscamera werden als opsporingsbericht rondgestuurd. “Ook al omdat een getuige diezelfde man vlak voor de brand uit het raam zagen klauteren”, zegt het parket van Berlijn. “Hij klom daarna langs de regenpijp naar beneden.”

Wiskundige

Aanvankelijk schreven Duitse kranten dat de verdachte Franky S. heette. Maar het Duitse gerecht bevestigde gisteren dat het wel degelijk om Stephan M. gaat, een Kampenaar die tot voor twee jaar in Leefdaal bij Leuven woonde.

Zijn echte identiteit kon de Duitse politie vrij snel achterhalen. Maar ze vonden hem niet in zijn Duitse appartement in Neukölln, in het zuiden van Berlijn.

Ook in Leuven, zijn vorige woonplaats, vond de politie hem niet. Blijkbaar was Stephan M. terug naar Leopoldsburg getrokken, waar hij geboren werd en opgroeide. Als 18-jarige verhuisde hij naar Leuven, waar hij vier jaar lang wiskunde studeerde. De man had de afgelopen jaren diverse jobs, waaronder zaakvoerder van een biowinkel. Zijn laatste initiatief was een vzw die bedrijven wil helpen bij ethisch ondernemen.

Stephan M., gescheiden en vader van een volwassen zoon, kwam de laatste jaren ook al in contact met het Belgische gerecht. Zo stond hij terecht voor drugsbezit.

Stephan M. zit in de Hasseltse gevangenis, in afwachting van zijn uitlevering. Zijn familie wilde gisteren niet reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER