Facebook politiezone Kouter

West-Vlaamse politiezone Kouter waarschuwt voor filmgeld: "Oplichting komt in heel Europa voor"

De politiezone Kouter waarschuwt voor vals geld dat in omloop is. Het zou gaan om 'filmgeld', valse biljetten die in films gebruikt worden. "Doe meteen aangifte als je zo een biljet in handen krijgt. Zo krijgen we een beeld over hoeveel er in omloop zijn en waar ze worden uitgegeven", zegt Annemie Wittesaele van de politiezone Kouter. 

De politiezone Kouter (Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Oudenburg, Torhout) vraagt op haar Facebookpagina om extra waakzaam te zijn voor 'Movie Money' of filmgeld. Dat zijn valse bankbiljetten die op filmsets gebruikt worden. "Let vooral op de kleine lettertjes in de balk", klink het. 

Op de zijkant van de biljetten staat "This is not legal, it is used for motion props only" (vertaald: dit is niet legaal, mag enkel gebruikt worden als rekwisiet). "Het nepgeld kan makkelijk online besteld worden en de oplichting komt ondertussen in heel Europa voor." Vorige week kreeg de KLJ van Beerst (deelgemeente van Diksmuide) ook al te maken met vals geld. Iemand kocht tijdens hun fuif voor zeker 500 euro aan zuipkaarten.

Aangifte doen

"We doen een oproep naar de bevolking en de handelaars om alert te zijn. Kijk de biljetten goed na als je ze krijgt", zegt Annemie Wittesaele van de politiezone Kouter. "Doe meteen aangifte als je zo een biljet in handen krijgt. Zo krijgen we een beeld over hoeveel er in omloop zijn en waar ze worden uitgegeven." De afgelopen dagen ontving de politie verschillende meldingen van valse biljetten. "Die van 20 euro komen het vaakst voor, maar er zijn ook al valse biljetten van 50 euro ontdekt."

Meest gelezen