Lommelse cocaïnebaas Flor Bressers vrijdag al meteen voorgeleid bij onderzoeksrechter

De Lommelse drugsbaron Flor Bressers (36) is vrijdagochtend door Zwitserland aan ons land uitgeleverd. Hij werd onder zware bewaking overgebracht en werd vrijdag al voorgeleid bij een onderzoeksrechter in Antwerpen.

Mark Eeckhaut, Sam Reyntjens

LEES OOK. Hij “verwerpt de aantijgingen”, toch verbaast het niet dat drugsbaron Flor Bressers aan ontvoeringspoging Van Quickenborne gelinkt werd

De uitlevering gebeurde uit veiligheidsoverwegingen in het grootste geheim. Het Belgische gerecht wilde niet het risico nemen dat Bressers zou proberen te ontsnappen. De 36-jarige Lommelaar werd in februari van dit jaar opgepakt in een luxeflat in het Zwitserse Zürich, waar hij zich al enige tijd schuilhield voor de Belgische autoriteiten. Bressers moet nog vier jaar celstraf uitzitten voor de ontvoering, gijzeling en mishandeling van de Nederlandse drugshandelaar Johannes W., die in 2016 van de straat werd geplukt na een mislukt heroïnetransport. Volgens het Hof van Beroep werd de Nederlander persoonlijk door Bressers bewerkt met een mes.

In de afgelopen jaren werkte Bressers zich op in de wereld van de cocaïnesmokkel. Hij is een van de (hoofd)verdachten in verschillende drugsdossiers die nog voor de rechtbank moeten komen. Onder meer het gerecht in West-Vlaanderen wil Bressers vervolgen in het dossier rond de cocaïnesmokkel via het louche waterzuiveringsbedrijfje Kriva Rochem. Uit door de Nederlandse politie gekraakte berichten in chatdienst Encrochat bleek dat die smokkel aangestuurd werd door ene ‘Bongoking’. Volgens de speurders schuilde Bressers achter die gebruikersnaam.

Opgesloten in Beveren

De Lommelse crimineel wordt ook in verband gebracht met meerdere Antwerpse drugsdossiers die opgestart werden na de kraak van de geëncrypteerde chatdienst Sky ECC. Hij komt onder meer in beeld in het onderzoek naar de groep mannen die tijdens het uithalen van een partij cocaïne op een van de Antwerpse fruitkaaien een brandwacht lelijk toetakelde. De man zag uiteindelijk als enige uitweg een duik in het koude dokwater en kon zich zo in veiligheid brengen. Vrijdag werd Bressers voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Antwerpen, het is niet duidelijk in welk drugsdossier dat gebeurde. Tijdens de aanwezigheid van Bressers in het justitiepaleis in Antwerpen werd de beveiliging op de Bolivarplaats gevoelig opgetrokken. Na zijn voorleiding werd Bressers opgesloten in een cel in de gevangenis van Beveren.

Aan het justitiepaleis in Antwerpen werd de bewaking opgeschroefd. ©  jvdp

Bressers wordt sinds enkele jaren beschouwd als een van de onbetwiste kopstukken van de cocaïnemaffia in ons land. Volgens sommigen is hij samen met de Nederlander ‘Bolle’ Jos L. zelfs de belangrijkste van allemaal. Met ‘de lange’, ‘de universitair’ of ‘de vingerknipper’ zijn hem doorheen de jaren verschillende bijnamen toebedeeld. ‘De vingerknipper’ is daarvan de meest intrigerende. Die naam heeft hij te danken aan een proces uit 2015, waarin hij vervolgd werd voor zijn rol bij een strafexpeditie. Daarbij werd de vinger van een Nederlandse crimineel afgeknipt met een snoeischaar. Zelf werd Bressers toen vrijgesproken, maar zijn bijnaam is gebleven.

LEES OOK. Slim, meedogenloos en extreem rijk: “Opgepakte cocaïnebaas Flor Bressers zit op een vermogen van honderden miljoenen euro”

 ©  Olivier Matthys

 ©  Olivier Matthys

 ©  Olivier Matthys

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER