IN KAART. Nick Bril is ‘Chef van het Jaar’ 2023 en ontdek hier alle restaurants uit de nieuwe Gault&Millau-gids
Chef Nick Bril (38) van The Jane (**) in Antwerpen is door restaurantgids Gault&Millau bekroond tot Chef van het Jaar 2023. Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau voorgesteld, opnieuw met een échte awardshow na een digitaal vervangjaar. Bekijk alle restaurants met een score van 16 of meer hier op de kaart en zoek onderaan in de tabel of jouw gemeente ook zulke restaurants heeft. We verzamelden alle restaurants in Vlaanderen en Brussel in één overzicht.
De anonieme inspecteurs van Gault&Millau bezochten dit jaar opnieuw de fijnste adressen van ons land. Meer dan 1.380 restaurants kregen een plekje in de prestigieuze gids. 168 restaurants konden hun score verbeteren. 125 adressen staan voor de eerste keer in de gids.
Chef van het Jaar
De titel van Chef van het Jaar 2023 gaat dit jaar naar Nick Bril van restaurant The Jane (**) in Antwerpen. “Als gepassioneerde entertainer neemt Nick Bril zijn gasten graag op sleeptouw in een aparte belevingswereld. Als chef toont hij sinds lang zijn gave om te vernieuwen. Hij slaagt er daarbij in om telkens opnieuw een uitzonderlijk niveau te halen. Nick Bril is daarom onze Chef van het Jaar 2023, in een jaar waarin hij met The Jane een quotering van 18,5 behaalt, waarmee hij zijn positie versterkt te midden van de absolute topchefs van het land”, aldus Gault&Millau. “Ik had eigenlijk vakantie, maar ik ben speciaal uit Marrakech teruggekomen om voor 750 mensen te koken”, lacht Nick Bril. “Het is een hele eer om als Chef van het Jaar het hoofdgerecht te voorzien. Dat is once in a lifetime.”
KIJK. Nick Bril draagt titel op aan zijn team:
In kaart: deze restaurants scoorden een 16/20 of hoger
Beste restaurants
De hoogste score blijft in ons land voor Hof van Cleve van Peter Goossens. Al sinds 2004 is hij de trotse eigenaar van een score van 19,5/20, voorlopig blijft hij daar ook alleen staan. Verder kregen maar liefst drie Vlaamse restaurants een nieuwe topscore van 18,5/20. Het gaat om kersvers driesterrenrestaurant Boury (***) van Tim Boury in Roeselare, The Jane (**) van Nick Bril in Antwerpen en Zilte (***) van Viki Geunes in Antwerpen. Andere opvallende stijgers aan de top zijn restaurant Ralf Berendsen (**) uit Lanaken met 18/20, Cuchara (**) uit Lommel met 17,5/20 en Altermezzo (*) in Tongeren met 17/20. Restaurant Castor van chef Maarten Bouckaert maakt ook een sprong naar 17/20 na vijf jaar een 16/20 op zijn naam te hebben gehad.
Restaurant Misera opende nog maar in augustus de deuren op het Antwerpse Zuid, maar sterrenchef Nicolas Misera wist al meteen op te vallen in het culinaire aanbod. Zijn strepen verdiende hij in de keukens van o.a. Sergio Herman, Wout Bru en Hendrik Dierendonck. Vandaag is Misera al meteen een fine dining hotspot die overal getipt wordt. Ook Gault&Millau merkt dit op en kroont hem tot ‘hoogste nieuwkomer van het jaar’ met een mooie score van 15/20. Ook Willem Hiele scoort met zijn nieuw restaurant meteen 15/20 en behoort mee tot de hoogste nieuwkomers van Vlaanderen. Ook Atelier Gist uit Oost-Vlaanderen met een 15/20 en Modest in Oudsbergen met een 15/20 kunnen zich rekenen tot de hoogste nieuwkomers van het jaar in Vlaanderen of Brussel.
Het dit jaar geopende Blueness van Sergio Herman moet zich tevreden stellen met een 14/20, een net iets minder spectaculaire binnenkomst dan die van het Italiaanse broertje le Pristine vorig jaar, die meteen op een 16/20 kon rekenen én die score dit jaar mooi behoudt.
In het kaartje hieronder ontdek je alle restaurants in Vlaanderen en Brussel.
Jongste chefs van het jaar
Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alexandre Ciriello (L’horizon - Chaumont- Gistoux) voor Wallonië, Davy Devlieghere (Restaurant Julien - Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère – Brussel) voor het Brussels Gewest.
Ook de volgende thematische laureaten werden bekroond:
- Gastheer van het Jaar: Serge Sierens (Hof Van Cleve, Kruisem)
- Italiaan van het Jaar: Felicità (Waterloo)
- Aziaat van het Jaar: Old Boy (Brussel - Elsene)
- Het mooiste terras: Hoeve de Bies (Sint-Martens-Voeren)
- Het mooiste restaurant design: La Grappe d’Or (Aarlen)
- Sommelier van het Jaar: Maxime Sanzot (Racines - Floreffe)
- Chocolatier van het Jaar: Dominique en Julius Persoone (Brugge), Herman Van Dender (Brussel)
- Dessert van het Jaar: Bozar Restaurant (Brussel)
- Brasserie van het Jaar: Fortuin (Kontich)
- Gastro-bistro van het Jaar: Bistrot Blaise (Marche-en-Famenne)
- Ambachtsman van het Jaar: Eric Fernez (d’Eugénie à Émilie - Baudour)
- Groentegerecht van het Jaar: Elements @ Indrani (Loupoigne)
- Wijnkaart van het Jaar: Paul de Pierre (Maarkedal)
- Bierkaart van het Jaar: Hop Gastrobar (Leuven)
- Cocktailbar van het Jaar: TAZU (Antwerpen)
- De ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar: Onism (Blankenberge) voor Vlaanderen, ÖTAP voor
Brussel en L’O de Source (Jalhay) voor Wallonië.
- De 3 ontdekkingen van het Jaar: Côté Préféré (Jabbeke) voor Vlaanderen, Entropy voor Brussel en Recto Verso (Ciney) voor Wallonië.
De POP-selectie
Met de POP-selectie wil Gault&Millau de beste ‘casual dining‘-adressen belonen. Denk dan aan de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen. De drie POP-Award winnaars van 2023 zijn Finch in Antwerpen, Pinsaci Tu in Brussel en Socio-Pâtes in Charleroi.
KIJK. Hoe werkt de Gault&Millau-gids?
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur