Vrijwilliger Bente Vandoorne van Team Line
Radio2

Stad Mechelen maakt zich klaar voor winterevenement "Mechelen in Vuur en Vlam"

De stad Mechelen maakt zich klaar voor het winterevenement "Mechelen in Vuur en Vlam". Twee dagen lang kunnen bezoekers in de binnenstad genieten van vuuranimaties en een spectaculaire slotshow op de Grote Markt. Voor de stad is het "de Mechelse feestdag van de winter".

Vandaag en morgen vindt het winterevenement Mechelen in Vuur en Vlam plaats. “Mensen kunnen afzakken naar de binnenstad en zich laten verrassen”, zegt Kristof Calvo van Mechelen Feest. “Op tal van plekken zoals de IJzerenleen, de Grote Markt of de Sinte-Mettetuin zijn er activiteiten, vuur, theater en lekker eten en drinken bij onze horeca in stalletjes.”

Voor Mechelen is het een van de belangrijkste evenementen van het jaar. “Het is onze Mechelse feestdag in de winter. Je hebt Maanrock in de zomer en Mechelen in Vuur en Vlam tijdens de winter. Het is helemaal anders, maar tegelijkertijd lijkt het er wel erg op. Het is in onze binnenstad op verschillende plekken en locaties, een ontdekkingstocht door de stad”, zegt Calvo.

Het spektakel is van een internationaal gezelschap waarbij vrijwilligers uit Mechelen helpen
Kristof Calvo van Mechelen Feest

Maar wat het evenement zo speciaal maakt is de grote slotshow die plaatsvindt op vrijdag en zaterdag van 20.30 uur tot 21.30 uur op de Grote Markt. Een internationaal gezelschap Transe Express neemt bezoekers mee op reis met een acrobatisch luchtspektakel. “Het is een internationaal gezelschap, maar ze krijgen uiteraard hulp van figuranten vanuit onze stad, vrijwilligers die dat doen voor het goede doel. Het is een prachtig kerstverhaal”, zegt Calvo.

Opbrengst voor goede doelen

Een van die vrijwilligers is Bente Vandoorne van Team Line. “Mijn metekindje, het dochtertje van mijn zus dat nu iets ouder is dan een jaar, heeft de zeldzame ziekte GNAO1-syndroom. En daarbij komt hele zware zorg kijken”, zegt ze. “Er is heel weinig geweten over de ziekte dus om de kosten van de zorg een beetje te kunnen dragen en onderzoek te stimuleren, hebben we de vzw opgericht.”

De groep vrijwilligers van de vzw zal dus ook te zien zijn in de slotshow. “We gaan mee helpen in het spektakel en mee tussen het publiek rondlopen om de show tot leven te brengen”, zegt Vandoorne. “We willen een soort buggy laten maken voor mijn metekindje die 8.000 euro kost en we zitten al over de helft door verschillende kleine projecten. Alle kleine beetjes helpen, dus als we door hier te komen helpen, geld kunnen inzamelen, is dat heel fijn.”

Naast de show staan er ook nog feestjes op het programma. De volledige planning van Mechelen in Vuur en Vlam kan je terugvinden op de website.

Meest gelezen