Zo open je een fles champagne of schuimwijn op een veilige manier (en dit mag je zeker niét doen)
Bij het openen van een fles prosecco, cava of champagne is het altijd oppassen geblazen: een kurk kan snel wegschieten en iemand verwonden. Wat is de veiligste manier om een fles champagne of schuimwijn te ontkurken om dat te voorkomen? En hoe komt het dat zo'n kurk zohard aankomt? Sommelier Iphy Dubois van Bar Brut en wetenschapsexpert Martijn Peters leggen uit.
Het ontkurken van een fles is vaak een spannend en vreugdevol moment tijdens een feestje, en tijdens het eindejaar knalt er toch al meer dan één open meestal. Gezellig, dat poppend geluid, en lekker wat je eruit haalt, maar het kan voor ongelukken zorgen. “De kurk kan met een snelheid van 40 tot 50 kilometer per uur weg knallen”, vertelt wetenschapsexpert Martijn Peters. “Een op hol geslagen kroonkurk kan gemakkelijk glas breken, maar evengoed jouw oogkas. Zo zien artsen soms mensen binnenkomen met bloedingen of een losgekomen netvlies. Oppassen is dus de boodschap.”
Hoe komt het dat champagneflessen zoveel druk bevatten? “De druk ontstaat door de koolstofdioxide in de schuimwijn, het gas dat zorgt voor de bubbels”, legt Martijn verder uit. “Hoe hoog die is, hangt af van de soort schuimwijn. Voor een prosecco ligt dat rond de 3,5 bar, maar bij een champagne kan dat algauw 6 bar zijn. Dat is drie keer zoveel als in onze autobanden. De snelheid waarmee zo’n kurk eruit komt, kan daardoor zo hoog oplopen. Let hierbij op: als de temperatuur van de fles stijgt of als je ermee gaat schudden, dan kan die snelheid nog hoger worden.” Het is dus belangrijk om er voorzichtig mee om te springen.
Stap voor stap: hoe ontkurk je veilig een champagnefles?
Om die voorzichtigheid voorop te zetten, roepen we de hulp in van sommelier Iphy Dubois van wijnbar Bar Brut. “Champagne of schuimwijn zijn zoals baby’s”, vertelt Iphy Dubois van de Antwerpse zaak Bar Brut. “Je moet de flessen met liefde behandelen. Eerst en vooral is het belangrijk dat je, zoals Martijn zegt, zeker niet met de fles schudt, om extra druk te vermijden. Best leg je de fles eerst in een ijsemmer met veel water en ijsblokjes, om ze er nadien rustig uit te halen. Vervolgens zoek je het lipje van de folie en haal je de folie van de kurk. Dan blijven alleen het ijzeren omhulsel en de kurk zelf over. Dat ijzeren omhulsel noemen we een musulet. Die draai je rustig open, terwijl je de duim van je andere hand op de kurk met de muselet gedrukt houdt.” Zo zou je gemakkelijk het ijzeren vlechtwerk kunnen verwijderen. Hou je duim daarna wel onmiddellijk weer op de kurk.
Het ontkurken gebeurt volgens de regels van de kunst niet met een 'plop’, maar met een ‘zucht‘
Tot slot is het tijd voor het ultieme moment: het ontkurken zelf. “Richt de fles daarbij nooit op jezelf”, waarschuwt Dubois. “En de fles op de grond neerzetten zoals Girmay deed is nooit een goed idee. Wel hou je de fles beter een beetje schuin en blijf je jouw duim op de kurk houden. Je andere vingers doe je rond de hals van de fles. Dat laatste is belangrijk om vliegende kurken te voorkomen. Vervolgens draai je met je andere hand aan de fles om de kurk zo vanzelf naar buiten te laten komen. Volgens de regels van de kunst gebeurt dat niet met een ‘plop’, maar met een ‘zucht’ of un souffle. Hou ook zowel de fles als het glas schuin onder de 45 graden terwijl je uitschenkt.” Zo lukt het je zonder problemen in de toekomst.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord