Topchef Peter Goossens verkoopt driesterrenrestaurant Hof van Cleve

Topchef Peter Goossens verkoopt zijn driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem. Vanaf volgend jaar zwaait zijn huidige keukenchef en rechterhand Floris Van Der Veken er de plak.

"We denken er al enkele jaren aan om ons professioneel leven een nieuwe wending te geven", zei Peter Goossens in een mededeling. Eind 2023 trekken Goossens en zijn echtgenote Lieve Fermans de deur van Hof van Cleve definitief achter zich dicht. 

BEKIJK - Kijk mee in de potten van Peter Goossens en zijn parcours bij Hof van Cleve:

Videospeler inladen...

De sterrenchef baat al sinds 1986 restaurant Hof van Cleve in Kruisem uit. In 2005 kreeg Hof van Cleve drie Michelinsterren, waarmee Goossens de jongste Belgische sterrenchef werd. 

Respect voor de culinaire nalatenschap van Peter en Lieve

Floris Van Der Veken

Rechterhand Floris Van Der Veken neemt de zaak over. Hij blijft Hof van Cleve onder dezelfde naam en met dezelfde medewerkers uitbaten. "Ik ben al tien jaar keukenchef en ken het huis door en door", zegt Van Der Veken. "Ik wil het DNA van Hof van Cleve verderzetten."

"Floris combineert metier, talent, drive en onvoorwaardelijke toewijding om op zijn manier een nieuw succesvol hoofdstuk te schrijven," beaamt Goossens die vol vertrouwen uitkijkt naar zijn opvolger.

Van Der Veken is niet van plan om vanaf dag één het roer volledig om te gooien in Hof Van Cleve. "Dat komt zelden voor in de Belgische gastronomie", zegt culinair journalist Jan Scheidtweiler. "Het is durven om die erfenis op jou te nemen."

Wat met de drie sterren?

"De sterren worden niet gegeven aan het restaurant, maar aan de chef. Dus als die verdwijnt, verdwijnen de sterren – of op z’n minst een van de drie. Het is aan Floris om ze terug te verdienen."

Een zware opdracht, denkt Scheidtweiler. "Peter Goossens heeft lang gebouwd aan de erfenis van zijn sterrenrestaurant. Zijn gerechten zijn zo verweven met zijn persoonlijkheid dat het een hele uitdaging zal worden. Al denk ik wel dat Peter het repertoire en de gerechten die Floris al tien jaar in de vingers heeft, laat overnemen. Het is aan hem om daar zijn eigen stempel op te drukken."

BEKIJK - "Het was een ongelooflijke leerschool, op alle vlakken": Leerlingen van Peter Goossens kijken terug op hun tijd in het Hof van Cleve:

Videospeler inladen...

La Réserve

"Na bijna 38 jaar is het tijd om eens aan onszelf te denken", verklaart Goossens. "En natuurlijk is er nog de tweede zaak die we binnenkort opstarten in Knokke en daar gaan we ons nu volledig op storten", zegt de sterrenchef in gesprek met VRT NWS. "Maar ik ga het wel iets rustiger aan doen", voegt hij eraan toe.

Begin vorig jaar werd al bekend dat Goossens vanaf deze zomer aan de slag gaat in het hotel-restaurant La Réserve in Knokke. Ondernemer Mark Coucke en projectontwikkelaar Bart Versluys willen van het hotel het pronkstuk van de kustgemeente maken. Peter Goossens wordt er volledig verantwoordelijk voor. 

"Met plaats voor 150 gasten zal La Réserve groter zijn dan Hof van Cleve", zegt de sterrenchef. "We zullen er Belgische klassiekers zoals vol-au-vent, steak tartaar en paling in het groen serveren en de nadruk zal liggen op smaak, kwaliteit en service."

BELUISTER - Wat betekent het vertrek van Peter Goossens voor de drie sterren die het Hof van Cleve vergaard heeft?

Meest gelezen