De Nieuwstraat, een van de winkelstraten in Tienen
Vanessa Dekeyzer

Tiense handelaars lopen warm voor eigen buurtinformatienetwerk

In Tienen hebben zich al 35 handelszaken aangesloten bij een buurtpreventienetwerk, dat speciaal voor hen bedoeld is. Het netwerk laat toe om de politie én de andere aangesloten handelaars snel te verwittigen bij onraad. Een recente golf van inbraken en diefstallen heeft voor de bewustwording bij de handelaars gezorgd. 

Recent lanceerden de stad Tienen en de politiezone Getevallei een oproep voor kandidaat-coördinatoren en leden voor het buurtpreventienetwerk voor handelaars. Al 35 handelszaken uit het centrum hebben zich intussen aangesloten bij het netwerk. Twee handelaars zorgen voor de coördinatie.

Bewustwording

"We hebben al een tiental buurtpreventienetwerken in de woonwijken van Tienen", legt burgemeester Katrien Partyka (CD&V) uit. "Een eerdere poging om zo een netwerk voor de handelaars op te richten is niet gelukt. Maar na de recente golf van inbraken en diefstallen hebben we een nieuwe oproep gedaan. Nu zijn de handelaars wel mee", zegt Partyka. 

Ogen en oren van iedereen gebruiken

"De ervaring toont aan dat zo een netwerk criminaliteit kan voorkomen. Als de politie een buurtonderzoek houdt na een diefstal of inbraak, blijkt er altijd wel iemand te zijn die iets gezien of gehoord heeft. We moeten dus ieders ogen en oren beter gebruiken, dag en nacht", aldus Partyka. "De procedure is dat een handelaar eerst de politie waarschuwt en daarna zijn/haar collega's via een WhatsApp-groep. We zijn blij dat twee handelaars de coördinatie van het nieuwe netwerk op zich hebben genomen en we verwachten dat er zich nog meer handelaars zullen aansluiten", besluit Partyka. 

Meest gelezen