(Archieffoto)
James Arthur Photography

Nog altijd patstelling in Vlaamse regering: Open VLD en N-VA kijken naar CD&V, maar daar lijkt weinig te bewegen

In afwachting van een extra plenaire vergadering in het Vlaams Parlement bepalen de meerderheidsfracties hun positie in verband met de crisis rond het stikstofdossier. Het lijkt er voorlopig op dat iedereen op zijn standpunt blijft. N-VA geeft aan dat extra toegevingen aan CD&V niet meer aan de orde zijn, Open VLD verwacht een tegenvoorstel van CD&V, maar CD&V heeft naar eigen zeggen al voorstellen op tafel gelegd.

Stevent de Vlaamse regering af op de totale stilstand en is Jambon I morsdood? Enkele uren voor een mogelijk cruciaal debat in het Vlaams Parlement lijkt dat wel zo. Zondagavond zijn de onderhandelingen over een bijsturing van het stikstofakkoord vastgelopen, toen CD&V de onderhandelingstafel verliet omdat ze een finale compromistekst van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) onvoldoende vonden. Daarop hebben N-VA en Open VLD dat "ultieme voorstel" goedgekeurd. De Vlaamse regering zit vast. De Vlaamse christendemocraten geven wel aan dat ze bereid blijven om voort te praten.

Ik denk dat alle elementen nu wel op tafel liggen

Vlaams fractieleider Wilfried Vandaele (N-VA)

"Je kan blijven onderhandelen, maar het moet op een bepaald moment wel ergens toe leiden", vindt Vlaams fractieleider Wilfried Vandaele (N-VA). "In die zin denk ik dat alle elementen nu wel op tafel liggen en dan moeten er inderdaad besluiten worden genomen." 

Vandaele denkt dat CD&V nog eens goed naar alles moet kijken en zegt ook dat niemand die partij uit de Vlaamse regering wil duwen. 

Opvallend: Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, die in het verleden niet verlegen zat om een straffe uitspraak over CD&V, is vanmorgen bijzonder zwijgzaam. "Ik ga geen politieke verklaringen geven", geeft ze aan. Ook partijvoorzitter Bart De Wever houdt de kiezen op elkaar. 

BEKIJK - Bart De Wever: "De vragen worden steeds vijandiger en we hebben nog een verdieping te gaan"

Videospeler inladen...

Het is aan CD&V om te verduidelijken hoe we wél verder kunnen

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Ook bij Open VLD kijken ze in de richting van CD&V. "Ik denk dat twee van de drie partijen zich akkoord hebben verklaard om het werk verder te zetten", verklaart partijvoorzitter Egbert Lachaert. Ook voor hem ligt de bal in het kamp van CD&V. "Het is aan die partij om te verduidelijken hoe we wél verder kunnen, en dat hebben we tot nu toe niet."

Lachaert verwacht een signaal van CD&V. "Ze moeten minstens toch tegenvoorstellen doen die redelijk en haalbaar zijn." Volgens de Open VLD-voorzitter heeft niemand er belang bij dat alles vastzit. "Ik denk dat er niet veel marge is. Er zijn al heel veel inspanningen gedaan door de minister-president om tot een oplossing te komen." 

BEKIJK - Egbert Lachaert verwacht haalbare tegenvoorstellen van CD&V

Videospeler inladen...

De christendemocraten laten zich niet opjagen. "Ik ga niet antwoorden op jullie vragen, maar ik ga wel naar de Vlaamse fractie", liet partijvoorzitter vanmorgen optekenen. Hij wordt zowat beschouwd als de architect van de hardere opstelling van zijn partij in de Vlaamse regering. Al moet hierbij worden gezegd dat de onderhandelingen over het stikstofdossier in de Vlaamse regering worden gevoerd door minister van Landbouw Jo Brouns en viceminister-president Hilde Crevits. 

BEKIJK - Sammy Mahdi laat niet in zijn kaarten kijken

Videospeler inladen...

Wij hebben voorstellen op tafel gelegd waarnaar de andere partijen gerust nog eens naar kunnen kijken

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V)

Ook Vlaams fractieleider Peter Van Rompuy is karig met commentaar. "Wij blijven constructief", klinkt het vaag. "Ik denk dat de onderhandelingen achter de schermen moeten gevoerd worden, ver van de micro’s en sociale media", zei hij vanmorgen nog in een debat met Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman in "De ochtend" op Radio 1. 

Viceminister-president Hilde Crevits kaatste de bal terug naar N-VA en Open VLD. "Wij hebben voorstellen op tafel gelegd waarnaar de andere partijen gerust nog eens naar kunnen kijken", zegt ze. "Voorstellen die er perfect kunnen toe leiden dat we dit kunnen oplossen."

Crevits heeft bedenkingen bij de gang van zaken in de Vlaamse regering. "Eén partij in een regering bij manier van spreken in een hoek zetten en zeggen dat je met ruime meerderheid een akkoord hebt, gaat niet. Dit is een consensusregering." Volgens haar moet je in zo'n geval blijven zoeken naar een consensus. "Het is absoluut niet de bedoeling om uit een regering te stappen."

BEKIJK - Hilde Crevits wil blijven zoeken naar een consensus

Videospeler inladen...

Meest gelezen