Chris Stessens

Bartel Van Riet moedigt Vlaming aan om te 'tegelwippen': “Vervang nutteloos beton door groen”

“Vervang alle nutteloze beton en klinkers in je tuin door groen." Dat is de boodschap die tuinman en presentator Bartel Van Riet meegeeft als ambassadeur van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Gemeentes nemen het tegen elkaar op om zo veel mogelijk verharding te vervangen door natuurlijke materialen. Zo kan het water beter infiltreren in de grond. Dat is goed in de strijd tegen de klimaatopwarming. 

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Het is belangrijk dat water fatsoenlijk in de grond kan dringen en daarom wil de Vlaamse overheid dat we massaal ontharden. 

Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Om dat te doen roept de Vlaamse overheid het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen in het leven. Tuinman en presentator Bartel Van Riet is samen met actrice Tine Embrechts ambassadeur van het project. 

“Het is de bedoeling dat we alle nutteloze beton, kasseien en asfalt vervangen door groen”, vertelt Van Riet in 'Goeiemorgen morgen!' “Een verharde ondergrond houdt de insijpeling van water tegen. Een zachte, natuurlijke ondergrond niet. Zo kunnen we het probleem met onze waterhuishouding beter opvangen. En een groene ondergrond zorgt er in de zomer voor dat de bodem minder hard opwarmt. Ook belangrijk."

BEKIJK - In Dendermonde tegelwippen ze erop los:

Videospeler inladen...

Mijn oprit heb ik vervangen door een karrenspoor. Enkel waar ik rij, liggen stenen

Bartel Van Riet, ambassadeur van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Een oprit zo groot als een landingsbaan

Tijdens het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is het de bedoeling dat alle Vlaamse gemeenten het tegen elkaar opnemen om zo veel mogelijk te ontharden. Dat kan in de publieke ruimte, maar ook inwoners kunnen helpen door hun tuin aan te pakken. “Hoeveel mensen hebben er geen huis gekocht dat een oprit heeft zo groot als een landingsbaan op een luchthaven. Dat kan je gerust een metertje inkorten.”

Bartel neemt als ambassadeur ook het goede voorbeeld. “Ik heb bijna geen verharding in mijn tuin. Mijn oprit is een karrenspoor, dus enkel waar ik rij liggen stenen.”

Meest gelezen