“Als ik je ooit nog zie, maak ik je af”: 7 medewerkers maken melding van grensoverschrijdend gedrag VUB-professor

© © Werner Lerooy

Zeven ex-medewerkers van een VUB-geneeskundeprofessor zijn opgestapt wegens grensoverschrijdend gedrag, dat getuigen verschillende bronnen aan het Nieuwsblad. De initiële melding tegen de professor dateert van maart 2020, meer dan drie jaar later is het dossier in “vooronderzoek”, bevestigt de VUB.

Thibaut Renson

De ex-medewerkers zijn doctoraatsstudenten, assistenten en onderzoekers van de gezondheidssocioloog, die nog steeds als professor aan de VUB werkt. De ex-medewerkers spreken over “vernedering, manipulatie en pesterijen” en maken melding van een gebrekkige wetenschappelijke integriteit. Sommigen van hen namen ontslag, anderen besloten hun contract niet te verlengen, maar allen gingen ze weg bij hem omwille van grensoverschrijdend gedrag.

De ex-medewerkers wijzen op de “manipulatieve manier” waarop de man hen aanstuurde, waarbij hij voortdurend een andere onderzoeksbenadering oplegde, die hij dan systematisch bekritiseerde op het moment dat die benaderingen uitgevoerd werden. Kritiek zou volgens de ex-medewerkers vaak met schelden gepaard zijn gegaan. “Als ik je ooit nog tegenkom, maak ik je af”, was volgens een medewerker het laatste wat de professor hem toeriep toen die als onderzoeker opstapte. De onderzoeker vertelt dat hij echt bang was dat de man hem iets zou aandoen, waardoor hij zich zelfs thuis ook niet meer veilig voelde.

Volgens andere getuigenissen stond de professor maandenlang geen enkele verlofdag toe aan medewerkers, ook niet als die verplichte opleidingen moesten volgen en maande hij medewerkers aan om hun pauzes achter hun bureau te nemen zodat ze niet te veel tijd zouden verliezen.

Ook wordt melding gemaakt van resultaten die “aangedikt” worden om onderzoeksresultaten extra in de verf te zetten, ten gunste van de opdrachtgever die het onderzoek financierde. Zo zou de professor zich volgens zijn ex-medewerkers verzekerd hebben van financiering van het vervolgonderzoek.

Vandaag, meer dan drie jaar na de initiële melding van het grensoverschrijdend gedrag, zit het dossier in “vooronderzoek” bij het rectoraat, zo bevestigt de VUB na navraag door deze krant. In die tussentijd zouden volgens verschillende bronnen nog medewerkers opgestapt zijn bij de man.

“Doofpotoperatie”

Het Nieuwsblad kon ook het mailverkeer tussen de ex-medewerkers, de VUB en de preventieadviseur inkijken. In maart 2020 wordt de initiële melding van het grensoverschrijdend gedrag in naam van de zeven medewerkers door één van hen formeel overgemaakt in een gesprek met de decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie, toen nog Peter in ’t Veld. Een lijst met als hoofding “de namen van mensen die ofwel de VUB verlieten ofwel overstapten naar een andere leidinggevende naar aanleiding van problemen met dezelfde leidinggevende”, wordt daarbij aan de decaan overgemaakt.

Nadat ze een jaar niks meer vernomen hebben van de VUB, schrijven de zeven ex-medewerkers begin 2021 Caroline Pauwels, de toenmalige rector van de VUB, en Dirk Devroey aan, die ondertussen decaan geworden is. De ex-medewerkers vertellen hoe ze zich “in de steek gelaten voelen” door de VUB. Ze spreken over een “doofpotoperatie” en voelen zich “terug vernederd” omdat ze naar eigen zeggen een jaar na datum nog steeds niet gehoord zijn. Ze vragen zich af hoelang de VUB “hun geduld nog gaat misbruiken”.

Devroey en Pauwels reageren op de mail dat ze de zaak ernstig nemen. Die laatste laat weten dat er onmiddellijk na de initiële melding een “psychosociale risicoanalyse” werd aangevraagd bij preventieadviseur Attentia, maar dat die door corona nog niet kon plaatsvinden. Ondertussen zou er in onderling overleg tussen Attentia en Devroey, beslist zijn om “voorlopig geen verdere actie te ondernemen”, zo lezen we in de mail van Pauwels, die verder laat weten dat de VUB de zaak “grondig verder onderzoekt”.

Vooronderzoek

Een aantal maanden later, in maart 2021, laat Devroey weten dat Attentia de risicoanalyse nu wel kan uitvoeren. Alle ex-medewerkers worden uitgenodigd door de preventieadviseur voor een gesprek. Niet veel later kondigt Attentia aan dat de resultaten verwerkt zijn en de VUB “binnenkort over de adviezen gaat communiceren”. Die communicatie bleef volgens onze bronnen tot op heden uit.

Afgelopen maart, meer dan drie jaar na de initiële melding, krijgen verschillende ex-medewerkers een uitnodiging om verhoord te worden op het rectoraat. De VUB wil zelf niets kwijt over de zaak omdat de procedure nog lopende is, maar bevestigt dat “het dossier rond de meldingen tegen de professor” zich momenteel in “vooronderzoek” bevindt. De betreffende prof was niet bereikbaar voor commentaar.

In de wandelgangen van de VUB klinkt dat de vertraging in het dossier te wijten is aan corona en de wissels die in die tijd plaatsvonden aan het hoofd van het decanaat en het rectoraat, inclusief de naschokken ten gevolge van het heengaan van Caroline Pauwels. Een recente klacht van een student tegen de professor zou de melding van de ex-medewerkers opnieuw op de radar van het rectoraat geplaatst hebben.

Het is niet het eerste dossier rond grensoverschrijdend gedrag aan de VUB. Begin mei maakte het Nieuwsblad bekend dat zeven medewerkers van psychologieprofessor Elke Van Hoof waren opgestapt omwille van haar toxisch leiderschap en problemen met haar wetenschappelijke integriteit. Dat de VUB worstelt met de aanpak van dit soort meldingen bleek ook uit dat dossier. Toen werd duidelijk dat er meer dan acht maanden na de officiële klacht tegen Elke Van Hoof, nog geen gesprek plaatsvond tussen de VUB en de psychologieprofessor.

LEES OOK. Bekende burn-out prof onder vuur voor toxisch leiderschap: medewerkers Elke Van Hoof dienen klacht in wegens grensoverschrijdend gedrag (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer