© ATV

Na massaal volksprotest en onder politieke druk: burgemeester Maarten De Veuster trekt nieuw gemeentelogo alweer in

Schoten -

Nauwelijks een week na de lancering ervan heeft het schepencollege van Schoten beslist om het nieuwe gemeentelogo alweer af te voeren. “De S in groen, blauw en geel werkte duidelijk niet verbindend onder de Schotenaren. Een inschattingsfout waarvoor ik zelf de verantwoordelijkheid neem”, stuurt burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) de nieuwe huisstijl terug naar de tekentafel, met excuses aan de Schotenaren.

Jan Auman

LEES OOK. Logogate in gemeentehuis: nu al twee petities en in geen tijd duizend officiële tegenstanders

Het nieuwe logo zorgde de voorbije dagen net niet voor een protestbetoging in de straten van Schoten. Bijna niemand herkende zich in de creatie van het bureau Karakters uit Gent. Dat had zich geïnspireerd op het DNA van de Schotenaar, waar de gemeente eerder naar had gepeild.

Vier jaar ambtelijke voorbereidingen en minstens 50.000 euro kosten worden nu in de vuilbak gekieperd, want de Schotenaar lustte het nieuwe logo niet. De wat gekunstelde diepere betekenis die aan de blokjes, de cirkel en het vierkant werden gegeven voldeed al evenmin. Er lopen twee petities die in enkele dagen tijd al door 1.500 tegenstanders ondertekend werden. Eén ervan komt van het Vlaams Belang. Tom Van Grieken riep de gemeente op om “Schoten zijn kleuren (rood en wit) terug te geven”.

Niet verbindend

De Schotenaren identificeerden zich duidelijk niet met deze S, die volgens sommige criticasters uit een blokkendoos kwam.© Gemeente Schoten/Karakters

“Verkeerde inschatting van onzentwege. We hebben de verwantschap van de Schotenaren met onze historische symbolen onderschat”, geeft Maarten De Veuster nu ruiterlijk toe. “Een logo moet bovendien verbindend werken, en dat was hier duidelijk niet het geval. We hebben blijkbaar te veel gedacht dat alleen onze eigen diensten dit mooi moesten vinden en zijn daarbij de Schotenaren buiten het gemeentehuis uit het oog verloren.”

“We gaan nu opnieuw in overleg met het communicatiebureau en vragen de ontwerpers om, rekening houdend met de vele opmerkingen die we ontvingen, opnieuw van nul aan de slag te gaan. Wij zullen onze inwoners hier na de zomer bij betrekken en hen hopelijk verschillende voorstellen kunnen voorleggen. We beschouwen ons logo niet louter meer als een intern project.”

Tom Van Grieken

Eén misverstand wil de burgemeester nu al uit de wereld helpen. “Het is nooit de bedoeling geweest om ons Schotens wapenschild, noch de vlag te wijzigen. We beseffen dat ook onze eigen communicatie dit niet altijd even duidelijk heeft gemaakt en willen ons daarvoor nogmaals oprecht verontschuldigen”, doet De Veuster een knieval.

Die knieval maakt de burgemeester naar de hele bevolking. Maar ook naar zijn grootste belager bij de verkiezingen Tom Van Grieken? “Ik beschouw dit niet als een politieke nederlaag. Als je iets fout doet, moet je dat durven toegeven”, aldus De Veuster. De burgemeester werd deze week erg persoonlijk aangepakt door Van Grieken, in een haast Amerikaanse verkiezingsstijl.

“Ik ben wel geschrokken van de politieke recuperatie en de zeer persoonlijke en agressieve aanvallen vanuit die hoek. We zullen blijkbaar moeten wennen aan die stijl. Misschien moet ik me toch ook zelf maar eens wat vaker op de sociale media gaan begeven. Maar ik ben er hoe dan ook niet de persoon naar om een gelijkaardige tegenaanval op te zetten. We mogen het niveau van omgaan met elkaar toch niet te veel verlagen.”

Volgens De Veuster rollen er geen koppen in het gemeentehuis. Hij neemt zelf de volledige verantwoordelijkheid. “Geniet allemaal van de zomer”, besluit de burgemeester zijn persbericht. Al gaat hij die zelf in met kopzorgen. Het is na deze ‘logogate’ duidelijk dat de toon gezet is naar de lokale verkiezingen in 2024. En dan moet minister Annelies Verlinden (CD&V) zich nog op het strijdtoneel begeven.

Het historische wapenschild blijft onaangeroerd.© RR

Eén van de meest ‘ongelukkige’ toepassingen van de nieuwe huisstijl.© Karakters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV