© rudc

HERBELEEF. Stadsbestuur komt met actieplan na aanbevelingen Audit Vlaanderen

Sint-Truiden -

Audit Vlaanderen formuleert in haar auditrapport drie aanbevelingen voor de stad. Die moet dat in een actieplan gieten. Maandagavond volgt op de raadszitting meer tekst en uitleg.

Op de laatste gemeenteraad voor het zomerreces buigen de Truidense gemeenteraadsleden zich over het lokale Klimaat- en Energiepact dat de stad gaat sluiten. Verder zal er gestemd worden over een bestek voor de wegenis- en rioleringswerken van de Overbroekstraat en Kleinveldstraat waar een nieuwe collector wordt aangelegd. De stad heeft enkele gemeentelijke bedrijven opgericht (AGB’s) waarvan ze nu de jaarrekening 2022 zal voorleggen. Het gaat om AGB Patri, AGB Trupark en AGOST, alsook het OCMW en de stad zelf.

Oppositiepartij Vooruit herinnert eraan dat de gemeenteraad van 29 november 2021 het ‘Masterplan Toegankelijke haltes’ unaniem goedkeurde. De fractie haalt aan dat er sinds het ondertekenen van het charter geen communicatie geweest is over het initiatief, hoewel dit verplicht is. Ze vraagt met aandrang aan de raadsleden om een stappenplan goed te keuren om het charter uit te voeren.

(rudc)

    Rudi De Cock
    DOMEIN TERBIEST - Het bod door de stad van 900.000 euro zou door het Gemeenschapsonderwijs aanvaard zijn. "Hoe gaan we dat betalen", vraagt raadslid Nijssens zich af. Schepen Dauw zegt dat die denkoefening in het college nog moet gemaakt worden.
    Rudi De Cock
    MASTERPLAN Toegankelijke haltes - De Vooruit-fractie haalt aan dat er sinds het ondertekenen van het charter geen communicatie geweest is over het initiatief, hoewel dit verplicht is. De Vooruit-fractie vraagt daarom aan de gemeenteraad om een stappenplan goed te keuren om het charter uit te voeren. "Ook wie een beperking heeft, ouder is of met een kinderwagen op stap, moet zich met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen", aldus Hilde Cop-Vissers van Vooruit. "Zestig procent van de haltes ligt aan gemeentewegen. Slechts 6,5% is voor deze groepen vlot te gebruiken." Het raadslid vindt het goed dat het charter werd ondertekend en onderstreept dat er subsidies kunnen aangevraagd worden. "Wanneer gaan jullie actie ondernemen", vraagt het raadslid zich af.
    Burgemeester Kempeneers (cd&v) antwoordt: "We zien het belang er zeker van in. In elk nieuw project zoals in de Prins Albertlaan hebben we de stoepen verhoogd en de haltes toegankelijk gemaakt. We werken projectmatig. Maar ondanks alle subsidies zullen we 1,4 miljoen euro zullen moeten investeren. En dat is veel geld natuurlijk. Maar we gaan stap voor stap te werk." 
    Rudi De Cock
    EXTERNE AUDIT - Er komt externe ondersteuning om de stadsfinanciën door te lichten.
    Rudi De Cock
    Aanbevelingen forensisch auditrapport - Het auditrapport formuleert drie aanbevelingen die lokaal bestuur Sint-Truiden dient op te volgen. Voor pers en publiek staan die echter niet in de agenda. Schepen Dauw geeft een toelichting. Maar Stas sneert: "Uw toelichting is vaag en nietszeggend. Mensen thuis kunnen dit niet volgen. Het gaat om het onderzoek naar aanleiding van de bedragen die Jef Cleeren heeft ontvangen. Het gaat om nog andere bedragen zoals 8 miljoen euro waarvan we niet weten waarvoor ze heeft gediend."
    Voorzitter Stippelmans wijst erop dat er geen namen mogen genoemd worden. "Als u dat doet verhuist dit naar de geheime zitting", aldus Bert Stippelmans.
    Gert Stas somt vervolgens in algemene termen de problemen op die neerkomen op een algemene malaise met een gebrek aan daadkracht. "Jullie kozen ervoor om niets te doen. Ofwel weten jullie wat er gebeurd is en dan zijn jullie onbetrouwbaar, ofwel zijn jullie onwetend en dan zijn jullie onbekwaam."
    Raadslid Raymonde Spiritus (cd&v) reageert: "De ambtenaren mogen niet gestraft worden. Ik deed in de tijd ook wat de burgemeester Cleeren en Heeren mij vroegen."
    Burgemeester Kempeneers sust: "Wij nemen dit wel degelijk ter harte. Wij willen dat de onderste steen boven komt. Dit mag zich niet herhalen. En inderdaad, dit is nog bijlange niet afgelopen." Schepen Dauw sluit aan en belooft volledige transparantie. Raadslid Stas steekt de hand uit: "We delen de bezorgdheid." Raadslid Gumienny dringt aan op een snelle transparantie. 
    Rudi De Cock
    Geconsolideerde jaarrekening - Op vraag van Filip Moers (Vooruit) geeft schepen Dauw van Financiën mee dat er een totale schuld van 140 miljoen euro is. "Aangezien de rentes stijgen gaat dit nefast uitdraaien voor Sint-Truiden. Dit is echt slecht bestuur. Waar blijft het lange termijnplan? De afgrond lonkt."
    Burgemeester Kempeneers (cd&v) bevestigt: "We staan er inderdaad niet goed voor. Maar we gaan er alles aan doen om de kas gezonder te maken. Dit zien we op langere termijn, over de verkiezingen heen. We willen dat aanpakken, dat hoort zo, dat is goed beleid."
    Raadslid Stas stelt vast dat de huidige burgemeester zes jaar lang schepen van Financiën was in de vorige legislatuur. Raadslid Carl Nijssens vult aan: "Is het mogelijk om de erelonen en de consultancy van de stad zelf te bezorgen?" Stippelmans antwoordt: "Komt in orde."
    Raadslid Serge Gumienny (Open Vld) ziet problemen inzake autofinancieringsmarge en wil een bijsturing. De schepen van Financiën ziet dat ook en werkt er aan.
    Stemming stadsfinanciën & ocmw: meerderheid tegen oppositie: 20 vóór, 13 tegen.
    Rudi De Cock
    AGOST - Ook dit autonome gemeentebedrijf lijdt verlies. Opnieuw Gert Stas: "De alarmbelprocedure luidt. Als stad moeten jullie voorstellen doen om de verliezen aan te zuiveren. Jullie zijn dat verplicht. Er zijn geen voorstellen terug te vinden. Er is geen analyse, zelfs geen advies van de waarnemend financieel directeur."
    Stemming jaarrekening AGOST: 19 vóór, 13 tegen. 
    Rudi De Cock
    AGB TRUPARK - "Trupark heeft 18 miljoen euro aan schulden dat de Truienaar zal moeten ophoesten", vervolgt Gert Stas. "Wat we gekocht hebben is maar 15 miljoen euro waard. Mijn broek zakt nog verder af.Ook de erelonen en consultancy zijn schandalig, 62.000 euro."
    Schepen Dauw repliceert nauwelijks: "Mijn reactie is die van het vorige agendapunt."
    Opnieuw keurt enkel de meerderheid de jaarrekening van Trupark goed. 
    Het is maar stil bij de meerderheid. 
    Rudi De Cock
    AGB PATRI - Jaarrekening 2022 - Schepen Dauw (N-VA) vraagt de goedkeuring van de jaarrekening. Vooruit-fractieleider Gert Stas: "De cijfers zijn zo ongelofelijk slecht, dat je dit niet goed kunt keuren. Een schuld van 1,8 miljoen euro, dat is peanuts naar Truiense normen. Zo staat er voor 31.000 euro aan onverkoopabre voorraad bij de toeristische dienst. De huurlasten zijn groter dan de huurinkomsten. PATRI moet juist verhuren maar slaagt er niet in. De erelonen en consultancy swingen de pan uit met 199.000 euro! Dit is ongehoord!" 
    Schepen Günther Dauw (N-VA) houdt nauwelijks repliek: "Het gaat hier om een technische aangelegenheid."
    De meerderheid keurt de jaarrekening goed.
    Rudi De Cock
    OPHEFFING VOETWEG - In het algemeen belang wil schepen Nina Kvikvinia (N-VA) een voetweg aan de Singelstraat opheffen. Voor Gert Stas (Vooruit) is dat enkel maar in functie van de bouw van appartementen. 
    20 raadsleden stemmen voor de afschaffing, 12 raadsleden stemmen tegen (oppositiepartijen en 1 onafhankelijke). 
    Rudi De Cock
    BESTEK Wegenis- en rioleringswerken - Voor de opdracht “Wegenis- en rioleringswerken Overbroekstraat en Kleinveldstraat” stelde Sweco Belgium een bestek op. In het kader van het Aquafin-project 'Optimalisatie overstort Overbroek' werd een nieuwe collector aangelegd. Het vuilwater wordt via de collector verpompt naar een hoger gelegen stelsel zodat afkoppeling van hemelwater in de Overbroekstraat en Kleinveldstraat een noodzaak is. Omdat ook de wegen aan vernieuwing toe zijn, zullen zowel de straat, de stoepen als de bermen aangepakt worden. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.181.861,84 euro inclusief btw waarvan 847.359,88 euro inclusief btw ten laste van Fluvius en 334.501,96 euro inclusief btw ten laste van de stad Sint-Truiden.
    Het dossier wordt unaniem goedgekeurd. 
    Rudi De Cock
    Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - Dit gaat over het beperken van de energievraag en de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen. Op wijkniveau kunnen oplossingen op maat uitgewerkt worden om versneld te renoveren en meer hernieuwbare energie toegankelijk te maken via energiegemeenschappen. Het gaat om een inspanningsverbintenis. Peter van Dam (Groen) stelt vast dat er grotere investeringen moeten gedaan worden. "Er is een negatief advies van 'wonen'. Hoe gaan we dit realiseren want we kunnen niet altijd op externen blijven rekenen?" Burgemeester Kempeneers (cd&v) reageert: "We hebben geen juiste cijfers. De burger moet de cijfers ook doorgeven. Maar we blijven ambitieus." Fractieleider voor Vooruit Gert Stas ziet liever een concreet plan "want op deze manier komen we niet aan die doelstellingen." Raadslid Eveline Kevers (cd&v) reageert en noemt twee concrete plannen op die al gerealiseerd zijn.
    Rudi De Cock
    DEONTOLOGISCHE COMMISSIE - Er werd een addendum "deontologische commissie" opgesteld waarin de samenstelling, bevoegdheid en werking van de deontologische commissie werd opgenomen. Oppositiepartij Vooruit hoopt dat, gezien de schandalen van de laatste jaren in het Truiense schepencollege, de deontologie niet langer dode letter blijft, "maar dat we effectief werk maken van een correcte politiek."
    Rudi De Cock
    Gemeenteraad Sint-Truiden van maandag 19 juni 2023
    Meerderheid: cd&v (9), N-VA (7), Open Vld (6)
    Oppositie: Vooruit (10), Groen (1)
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer