"Ze laten de senioren in de steek": Margriet Hermans kritisch na recente vernieuwingen bij Radio2

Volgens Margriet Hermans, zangeres en voormalig presentatrice, heeft VRT bij de recente vernieuwingen bij Radio2 te weinig rekening gehouden met de oudere luisteraars. De focus ligt volgens haar te veel op het bereiken van jongeren. "Niemand vraagt iets aan de senioren. De politiek moet wakker geschud worden, men laat 20 procent van de mensen links liggen", zegt ze in "Terzake". 

Sinds januari zit Radio2 in een nieuw jasje, met een nieuwe vormgeving en vooral een nieuwe programmering. De aanpassingen vallen niet bij iedereen in goede aarde en ook het luisteraandeel is gezakt, tonen de meest recente CIM-cijfers aan.

Volgens Margriet Hermans schuilt achter de vernieuwingen vooral een commercieel doel: men wil meer jonge mensen lokken. "Maar het is mijn generatie, de 60-plussers, die naar de radio luistert en die zijn ze aan het kwijtspelen", zegt ze in "Terzake".

BEKIJK - "Niemand vraagt iets aan de senioren":

Videospeler inladen...

De opvallendste verandering bij Radio2 is de nieuwe ochtendshow "Goeiemorgen morgen!" met Peter Van de Veire en Kim Van Oncen, die de regionale ochtendprogramma's vervangt. Geen geslaagde zet, vindt Hermans. "Peter Van de Veire is bij wijze van spreken uitgepraat tegen dat de ouderen opstaan en hun radio hebben opgezet. Niemand vraagt iets aan de senioren. De politiek moet wakker geschud worden, men laat 20 procent van de mensen links liggen."

Radio2 mag geen seniorenzender worden

Marius Meremans, Vlaams Parlementslid N-VA

De richtlijnen die de VRT moet volgen, worden opgemaakt door het Vlaams Parlement en vastgelegd in de beheersovereenkomst. Marius Meremans, die voor meerderheidspartij N-VA in de commissie cultuur van het Vlaams Parlement zetelt, ziet de toekomst van Radio2 rooskleuriger in dan Margriet Hermans.

"VRT moet inzetten op digitalisering en het luisterpubliek van Radio2 verbreden. Ik begrijp dat er dan een andere stijl nodig is. Voor sommige mensen gaat het misschien allemaal wat snel, maar de vernieuwingen zijn ook nog maar een aantal maanden ver, dat went wel."

Meremans geeft wel toe dat er in de media wat vaker aan de ouderen mag gedacht worden. "Als je bijvoorbeeld senioren op televisie ziet, zijn die vaak hulpbehoevend. Dat beeld mag toch eens ernstig bijgestuurd worden." Maar hij benadrukt wel dat Radio2 geen seniorenzender mag worden. "Je moet publiek verbreden en daar geloof ik wel in."

Meest gelezen