FLEMAL

Franstalige vakbond wil Delhaize-winkels "onverkoopbaar" maken door boycot: "Conflict gaat een nieuwe, absurde fase in"

De Franstalige christelijke vakbond CNE roept op om de Delhaize-winkels te boycotten. Ze hebben de website "boycottdelhaize.be" opgericht waar ze bijhouden hoeveel omzet Delhaize mogelijk misloopt door de boycot van klanten. Zo wil de vakbond de winkels van Delhaize onverkoopbaar maken. "Dit zijn ongeziene tactieken", zegt expert arbeidsverhoudingen Manou Doutrepont. 

"Zo veel mogelijk schade toebrengen aan de economische belangen van de Delhaize en zijn aandeelhouders": dat is wat de Franstalige christelijke vakbond CNE wil bereiken met de website "boycottdelhaize.be". Het sociaal conflict – dat gestart is in maart toen Delhaize aankondigde zijn 128 eigen winkels te willen verzelfstandigen – is zo zeker nog niet aan zijn einde.

Het gaat zelfs nog een stap verder, want de CNE wil de boycot uitbreiden naar het brede publiek. Mensen die de boycot ondertekenen op de website kunnen op de site aangeven hoeveel omzet Delhaize mist door hun boycot. De teller staat nu al op meer dan 900.000 euro.  

Het klinkt bijna alsof ze machines willen kapotslaan en hun eigen tewerkstelling in gedrang willen brengen

Manou Doutrepont, expert arbeidsverhoudingen

Ook expert arbeidsverhoudingen Manou Doutrepont merkt dat het conflict een nieuwe fase ingaat. "De stakingen hebben hun vruchten niet afgeworpen, juridisch kan de vakbond de beslissing van Delhaize niet tegenhouden, dus nu willen de vakbonden derde partijen beïnvloeden", zo vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.  

Bedreigingen

CNE spreekt duidelijke taal, ook tegen de kandidaat-overnemers van de winkels. "Als Delhaize erin slaagt onze winkels te verkopen, zullen we ze, zodra ze zijn overgenomen, sluiten. De strijd gaat door", waarschuwt Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de CNE.  

Of dat een goed idee is, betwijfelt Doutrepont. "Het klinkt bijna alsof ze machines willen kapotslaan en hun eigen tewerkstelling in gedrang willen brengen. Zo kunnen ze wel eens afstevenen op hun eigen ontslag, en dat lijkt me ook niet de bedoeling."  

BELUISTER - "Nu alles lijkt te mislukken voor de vakbonden, schakelen ze over naar ongeziene tactieken"

"Ik snap dat deze wanhoop het slechtste in mensen naar boven brengt, maar winkels dichthouden, is verboden." Als de onderhandelingen op niets blijven uitdraaien, is het voor Doutrepont logischer dat een partij zich neerlegt bij de beslissing.

"Vakbond schiet in de voet van de werknemer"

Delhaize geeft in een reactie aan dat ze vrezen dat de boycot contraproductief kan zijn. "Dit kan niet alleen de toekomst van Delhaize in gevaar brengen, maar ook banen, winkels en leveranciers en de toekomst van veel mensen."

Daar sluit Doutrepont zich bij aan. "Ik vraag me vooral af of de CNE een achterban heeft voor de tactiek die ze nu toepassen. De ongeziene tactieken kunnen volgens Doutrepont namelijk zorgen voor nadelige gevolgen voor de werknemers. "Zou de vakbond de toestemming hebben om in de voet te schieten van de werknemer?"

Meest gelezen