Vrouw van drugsbaas Flor Bressers krijgt twee jaar cel in Zwitserland

Het koppel hield zich wekenlang schuil in een Zwitsers luxehotel.© Tages-Anzeiger/Urs Jaudas

Petronella V.H., de vrouw van de Lommelse drugsbaas Flor Bressers, kreeg woensdagochtend op haar strafproces in Zwitserland twee jaar cel.

Pieter Huyberechts

‘Ze leefde hier luxueus, heel luxueus zelfs’, sprak de Zwitserse procureur woensdagochtend bij aanvang in de rechtszaal van Zürich. Maar de stoel van de beklaagdenbank bleef leeg: de Nederlandse Petronella V.H., gewezen schoonheidsspecialiste, was in ons land gebleven. Ze kreeg een verbod opgelegd om ons land te verlaten. Volgens het Nieuwsblad is ze afgelopen maand na acht maanden in een Belgische gevangenis door de onderzoeksrechter onder strikte voorwaarden geplaatst. Ze zit in ons land vast onder huisarrest, samen met haar zoontje dat ze heeft met Flor Bressers, de Lommelse crimineel die in tal van grote drugsdossiers wordt genoemd.

Geheim bestaan

Het gerecht beschouwt Bressers als een van de grootste Europese drugstrafikanten. Vorig jaar kon hij na een lange vlucht overmeesterd worden in de luxueuze Renaissance-toren in Zürich. Het einde van een jarenlang geheim bestaan op Zwitserse bodem, zo bleek uit gelekte documenten in aanloop naar het proces van woensdagochtend. Een bestaan waarbij ze heel luxueus leefden.

Het koppel spendeerde fortuinen aan juwelen (684.000 euro), handtassen (77.000 euro), kleding (223.000 euro) en massages (ter waarde van 32.620 euro). Onder de valse namen Simone Jung of Alexandra Sapronova spendeerde Petronella V.H. met haar valse creditkaart ook gemiddeld drieduizend euro aan 131 wijnflessen. Ze kocht ook een boot ter waarde van 175.000 euro. Aan de huur en de verbouwing van hun geheime vluchthuis aan het meer van Zürich spendeerde het koppel vele honderdduizenden euro’s.

Deal

‘Witwaspraktijken met drugsgeld’, zo sprak de procureur. Volgens het Zwitserse gerecht leidt het geen twijfel: Petronella V.H. wist maar al te goed waar al die miljoenen vandaan kwamen: uit drugstrafiek. De procureur eiste twee jaar cel en een stevige geldboete.

Ook de advocaten van mevrouw Bressers leken woensdagochtend te beseffen dat de bewijzen moeilijk te ontkrachten vielen. Wat volgde, was een deal. Ze stemden in met de eis van de procureur: twee jaar cel, weliswaar met uitstel. De Nederlandse zal dus allicht nooit de binnenkant van een Zwitserse cel zien. Het Belgische luik rond de criminele praktijken van haar man loopt nog. Allicht wordt in september beslist over zijn doorverwijzing naar de strafrechter. Eerder liep hij in ons land al een celstraf van vier jaar op. Maar toen zat hij al ondergedoken in hun Zwitserse schuiloord.