Het Russische parlement keurt wetsontwerp goed dat geslachtsverandering verbiedt

In Rusland heeft het parlement een wet goedgekeurd die geslachtsverandering verbiedt. Transpersonen zullen niet meer van geslacht kunnen veranderen op officiƫle documenten, en geslachtsoperaties en hormoonbehandelingen worden verboden. Mensen die nu al van geslacht veranderd zijn, zullen geen kinderen meer kunnen adopteren. Het Russische hogerhuis en president Poetin moeten de wet nog goedkeuren.

Na een derde en laatste lezing keurde het Russische parlement vanmiddag een wetsontwerp goed dat zich richt tegen transpersonen. Het wordt hen verboden om van geslacht te veranderen. Concreet betekent dit een verbod op elke medische interventie, van chirurgische operaties tot hormoonbehandelingen. Uitzonderingen zijn enkel mogelijk in geval van aangeboren afwijkingen en genetische of endocriene ziektes. Een speciale commissie buigt zich over de concrete uitzonderingen.

Er komt ook een verbod op het adopteren van kinderen door transpersonen. Een huwelijk kan ook nietig verklaard worden, als een van de partners van geslacht verandert. Daarnaast kunnen de geslachtsgegevens ook niet langer worden aangepast op de identiteitskaart.Ā Ā 

"Deze beslissing beschermt onze burgers, onze kinderen", zegt de voorzitter van het parlement, Viatjeslav Volodin, via Telegram. Met de wet wil hij de "monsterlijke trend" die zich volgens hem de afgelopen 10 jaar heeft gemanifesteerd, tegengaan. Hij stelt dat een toename van het aantal geslachtsveranderingen zal leiden "tot degeneratie van de natie".

"Antifamiliale ideologie"

LGBT+ rechten staan al langer onder druk in Rusland. Zo is het sinds vorig jaar verboden om eender welke vorm van niet-heteroseksuele relaties te tonen in het openbaar, op tv, in films of boeken. Het nieuwe wetsvoorstel past dus in de lijn van het Kremlin, die traditionele waarden over seksualiteit, man-vrouwverhoudingen en het gezinsleven predikt. In het Westen worden die waarden niet gerespecteerd, en wordt in tegendeel verwerpelijke LGBT+ gekte verspreid, klinkt het in de Russische propaganda.

Impact

Voor de wet effectief in werking kan treden, moet deze nog door het hogerhuis en de president worden goedgekeurd. President Poetin spreekt zich geregeld uit tegen transgenderrechten, wat de goedkeuring louter een formaliteit maakt.

Ivan Dvorkin, pyscholoog en hoofd van een hulpverleningsdienst voor transgenders, vreest dat de nieuwe wetgeving tot een stijging van de zelfmoordcijfers zal leiden. Bovendien zou een verbod op hormoonbehandelingen leiden tot verhoogde handel van hormonen op de zwarte markt. Gebruik van hormonen zonder medisch advies kan zeer gevaarlijk zijn, waarschuwt hij.Ā 

Ook Ljubov Vinogradova, hoofd van de Russische psychiatrische associatie, spreekt over een "misantropisch" wetsontwerp. Geslachtsveranderingen zouden niet verboden moeten worden, zegt Vinogradova. "Voor sommige mensen is dit de enige manier om normaal te leven en vrede te vinden in zichzelf."

Meest gelezen