Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk kreunt onder de hitte: code rood voor extreme hitte van kracht in vier departementen

Het is erg warm in Frankrijk. In vijftig departementen geldt op dit moment een oranje hittealarm, vier departementen kondigen vanaf vanavond een code rood voor hitte af. Dat heeft de Franse minister van Ecologische Transitie aangekondigd. Lokaal worden pieken tot 42 graden verwacht.

Het is "de warmste periode van de zomer" in Frankrijk. In 50 departementen geldt er een oranje hittealarm. Op sommige plaatsen klom de temperatuur het afgelopen weekend tot 40 graden, maar op verschillende plaatsen in het land zal het kwik de komende dagen nog verder oplopen.

Vier departementen hebben daarom beslist om vanavond over te schakelen naar code rood, het hoogste alarmniveau. Op sommige plaatsen zal de temperatuur de komende dagen oplopen tot 42 graden, meldt Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie. 

De code rood is van kracht in de departementen Rhône, Drôme, Ardèche en Haute-Loire. Het is niet meteen duidelijk wanneer de temperaturen opnieuw gaan dalen.

Ook de hoogste top van de Alpen, de Mont Blanc, wordt door de extreme hitte getroffen. De nulgradengrens, ofwel de hoogte waarop de temperaturen negatief worden, overschrijdt de 5.000 meter. Dat betekent dat op elke plek op de Mont Blanc positieve temperaturen gemeten zullen worden, want de top ligt op 4.800 meter. Dat is erg uitzonderlijk.  

BEKIJK - "De temperatuur buiten overvalt je gewoon":

Videospeler inladen...

Hittekoepel

Dat het plots zo warm wordt in Frankrijk, komt door de vorming van een "hittekoepel". Daarbij komt een groot gebied onder een sterke en langdurige opbouw van hete lucht te staan. Dit leidt vaak tot extreem hoge temperaturen gedurende meerdere dagen of zelfs weken. Ook in andere landen als Spanje en Zwitserland kan het erg warm worden. 

De situatie ontstaat wanneer er een hogedrukgebied in de atmosfeer boven een bepaalde regio blijft hangen. Onder dit hogedrukgebied zakt de lucht, wat ervoor zorgt dat deze lucht opwarmt doordat hij wordt samengeperst. Dit resulteert in heldere luchten, weinig wind en weinig bewolking, waardoor het erg heet wordt. 

Hittekoepels kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, landbouw en energieverbruik. Mensen kunnen worden blootgesteld aan gevaarlijke hitte, wat kan leiden tot uitdroging, hitte-gerelateerde aandoeningen en zelfs sterfgevallen. Gewassen kunnen worden beschadigd door de extreme temperaturen en het gebrek aan regenval.

De temperatuursvoorspelling voor woensdag in Frankrijk; Bron: Météo-France

Meest gelezen