Stad Leuven

Leuvenaars kunnen op 3 bouwwerven gratis grondwater aftappen: "Beter dan te laten weglopen in de riolering"

Inwoners van Leuven kunnen opnieuw op drie bouwwerven in de stad terecht om gratis water op te halen. Het gaat om grondwater dat tijdens bouwwerken wordt opgepompt. Ook landbouwers mogen er hun waterreservoirs komen opvullen. De mogelijkheid werd vorig jaar voor het eerst toegepast. De stad Leuven wil er waterverspilling mee tegengaan. 

Op drie bouwwerven in Leuven, waar momenteel grondwater wordt opgepompt, kunnen Leuvenaars vanaf nu water halen. Buurtbewoners mogen er met een emmer, gieter of bidon water aftappen van een watercontainer. De kwaliteit van het water werd gecontroleerd en goedgekeurd. Maar het water is niet drinkbaar. Je kan het wel perfect gebruiken om planten te gieten of auto’s te wassen.  

Waterverspilling tegengaan

Ook vorige zomer konden inwoners van Leuven grondwater van bouwwerven gebruiken om waterverspilling tegen te gaan. Op termijn wil de stad Leuven aannemers verplichten om werfwater te recupereren, maar zover is het nog niet, zegt schepen van klimaat David Dessers (Groen): “We gaan in overleg. De meeste projectontwikkelaars staan er voor open om grondwater dat anders gewoon met een waterslang in de riolering terechtkomt, op te vangen. Vaak krijgen ze zelfs negatieve reacties van omstaanders als die zien dat het water verloren gaat.”

Maar volgens Dessers is het nog beter dat aannemers zo weinig mogelijk grondwater oppompen: “Een mooi voorbeeld is de Hertogensite. Daar heb je droge werfputten. Als er water wordt opgepompt, dan wordt dat meteen terug in de ondergrond gebracht. Dat vergt een investering, maar daar moeten we in de toekomst naartoe. Water is een veel te kostbaar goed.”

Geen droge zomer

Vorig jaar was er door de warme droge zomer veel vraag naar werfwater. Onder meer landbouwers maakten er gretig gebruik van om hun velden te besproeien. Deze zomer heeft het vaak geregend, beseft schepen Dessers. “Daarom hebben we een folder gemaakt die aannemers kunnen verspreiden in de buurt, zodat inwoners op de hoogte zijn. We hangen ook grote spandoeken aan de bouwwerven, met als boodschap : tap gratis grondwater op deze werf.”

Je vindt de werven in de Kaboutermansstraat, de Vanden Tymplestraat en op de Aarschotsesteenweg 217 - 219.

Meest gelezen